Hz. Peygamber'in tebliğindeki sosyal değerler
The social values reflected in the proclamation of the Prophet
- Tez No: 820572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ORTAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed (s), Değer, Sosyal Değer, Sevgi, Saygı, Merhamet, Doğruluk, Adâlet, Hoşgörü, Barış, İtidal, Hz. Muhammad (s), Value, Social Value, Love, Respect, Compassion, Truthfulness, Justice, Tolerance, Peace, Moderation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Değerler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
İnsanlık maddî bakımdan birikimsel olarak ilerlese de aynı gelişmenin toplumsal değerler açısından olduğunu söylemek güçtür. Bu durum, Kur'ân ve Sünnet'te vurgulanan sosyal değerlerin incelenmesinin önemini arttırmaktadır. Hz. Peygamber'in (s) tebliğindeki sosyal değerleri konu alan bu çalışmada literatür taraması sonucunda elde edilen veriler ışığında önce değer kavramı, özellikleri, işlevleri ve tasnifi kavramsal yönden ele alındıktan sonra sosyal değerlerin içinden sevgi, saygı, merhamet, doğruluk, adâlet, hoşgörü, barış ve itidal değeri tüme varım metoduyla incelenmiştir. Sayılan bu sekiz erdemin değerlere kaynaklık eden Kur'ân'daki yeri, birey ve toplum açısından önemi anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümdeyse bu değerlerin uygulayıcısı olan Hz. Peygamber'in (s) bir insan ve peygamber olarak sahip olduğu söz konusu değerler çeşitli örnekleriyle ortaya koyulmaya gayret edilmiştir. Değerlerin uygulayıcısı olarak Hz. Peygamber'in (s) toplumsal çevreye müteveccih pek çok niteliği mevcuttur. Onun bu özellikleri, sevgi, saygı, hoşgörü gibi birçok faziletten yoksun olan cahiliye toplumunu faziletli bir topluma dönüştürmede etkili ve başarılı olmuştur. İnsanî ve sosyal problemlerle karşılaşıldığında onun ortaya koyduğu ilke ve değerler, bir arada yaşama kültürüne katkı sunacaktır. Bu ilke ve değerler, özelde bireye genelde de toplumlara insanî ve sosyal değerlerin kazandırılmasında yol gösterici evrensel prensipler barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although humanity progresses materially, it is difficult to say that the same development is in terms of social values. This situation increases the importance of examining the social values emphasized in the Qur'an and Sunnah. In this study, which deals with the social values in the Prophet's (s) communiqué, in the light of the data obtained as a result of the literature review, first the concept of value, its features, functions and classification are dealt with conceptually, and then the social values are love, respect, mercy, truth, justice, tolerance, peace. and the sobriety value were examined by the induction method. The place of these eight virtues in the Qur'an, which is the source of values, and their importance in terms of individuals and society have been tried to be explained. In the second part, it has been tried to reveal the values of the Prophet (s), who is the implementer of these values, as a human and prophet, with various examples. As the implementer of values, The Prophet (s) has many qualities that are directed towards the social environment. These features of him were effective and successful in transforming the society of ignorance, which lacked many virtues such as love, respect and tolerance, into a virtuous society. When faced with human and social problems, his principles and values will contribute to the culture of living together. These principles and values contain universal principles that guide the acquisition of human and social values to individuals in particular and to societies in general.