Performance assessment for hydraulic top hammer rock drilling machines with respect to rock properties
Hidrolik üstten darbeli kaya delme makinelerinin kaya özelliklerine göre performans tayini
- Tez No: 8207
- Danışmanlar: DR. H. AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: hidrolik üstten darbeli delme, delme performansı BİLİM SAYISAL KODU I j_v 607.01.02
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET HİDROLİK ÜSTTEN DARBELİ KAYA DELME MAKİNELERİNİN KAYA ÖZELLİKLERİNE GÖRE PERFORMANS TAYİNİ FIRAT, Melih Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh;. Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. H. Aydan Bilgin Ocak 1990, 116 sahife. Bu çalışmada hidrolik üstten darbeli kaya delme makinelerinin değişen kaya özelliklerine göre delme performansları araştırılmştır. Arazi çalışmaları 5 ayrı bölgede yapılmıştır.Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonunda hidrolik üstten darbeli delicilerin delme performanslarını etkileyen dönme.darbe, baskı ve üfleme basınçları ile matkap tipi ve matkap çapının etkileri belirlenmiştir. Ayrıca tahmini delme hışmının hesaplandığı durumlarda, bunu düzeltmede kullanılabilecek ilişkilerde geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ASSESSMENT FOR HYDRAULIC TOP HAMMER ROCK DRILLING MACHINES WITH RESPECT TO ROCK PROPERTIES FIRAT, Melih M.S. in Mining Eng. Supervisor : Dr. H. Aydın Bilgin January 1990, 116 pages In this thesis, drilling performance of hydraulic top hammer drilling machines with respect to changing rock properties is investigated. Field investigations are performed at 5 different regions. At the end of field and laboratory investigations the effects of rotation, percussion, feed and flushing pressures and also bit type and bit diameter that affects the drilling performance of hydraulic top hammers are determined. In addition, relations that can be used to correct the predicted penetration rate for the cases, it is calculated are developed. Key words : hydraulic top hammer drilling, drilling performance SCIENCE CODE iii 607.01.02