Acil serviste karbonmonoksit zehirlenmesi tespit edilen hastaların klinik durumlarının incelenmesi ve serum laktat seviyesi ile ilişkisinin retrospektif olarak incelenmesi
  1. Tez No: 820629
  2. Yazar: BAHATTİN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EVVAH KARAKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CO zehirlenmesi, laktate, klinik, CO intoxication, lactate, clinical
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Acil Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
IĢık, B. Acil tıp kliniğin'de karbonmonoksit zehirlenmesi tespit edilen hastalarda serum laktat seviyesi ile klinik durumun iliĢkisinin retrospektif olarak incelenmesi. S.B. Ankara DıĢkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2011. Karbon monoksit zehirlenmesi dünya genelinde en sık görülen zehirlenmelerin baĢında gelmektedir. Farklı kaynaklardan meydana gelmektedir. Ülkemizde en çok kömür sobası sebebiyle görülmektedir. Karbon monosit zehirlenmesinin çok farklı ve özgün olamayan bulguları olduğu için kıĢ aylarında viral enfeksiyonlarla karıĢtırılıp tanısı atlanabilmektedir. ÇalıĢmamızda 250 hasta baĢ vuruĢ saati, Ģikayeti, klinik bulguları, CO zehirlenmesi kaynağı, venöz kan gazı COHb ve kan laktat düzeyi, 12 parametre EKG, kan troponin düzeyi ve hastanın yoğun bakıma yatrılması bilgileri retrospektif olarak incelenmiĢtir. Olgularımızın en sık baĢ ağrısı Ģikayeti ile gece uykusu ve sabah saatlerinde baĢ vurdukları belirlendi. Olguların bas vurdukları anda alınan venöz kan gazında COHb ile laktat düzeyi arasında anlamlı bir iliĢki olduğu tespit edilmiĢtir. Nörolojik bulgusu olan olguların laktat düzeyleri nörolojik bulgusu olmayanlara göre anlamlı yüksek bulunmuĢtur. Laktatı yüksek olan olguların troponın I yüksekliği (pozitifliği), laktat düzeyi normal olanlardan anlamlı yüksek bulunmuĢtur. CO zehirlenmesinde duman kaynaklı olanlarda laktat düzeyi anlamlı yüksek bulunmuĢ, ancak bu oran 8mmol/L üzerinde tespit edilmemiĢtir. Eğer 8 mmol/L üzerinde ise olası siyanür zehirlenmesi olabileceği litaretüre dayanılarak düĢünülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
IĢık, B. The retrospective analysis of relation between the patients who takes diagnosis of carbonmonoxide intoxication and clinical condition of them at emergency medicine service. DıĢkapı Yıldırım Beyazıt Research And Training Hospital, emergency medicinethesis, Ankara, 2011. Carbonmonoxide (CO) poisoning is one of the most common intoxication all over the world. CO poisoning can cause of different sources. Coilstove is the leading source of CO intoxication in our country. CO intoxication have variable and nonspecific symptoms that can couse wrong diagnosis like viral enfections at winter. Ġn our retrospective study we evaluate patients data as attempting time, main complain, clinical findings, source of CO intoxication, carboxyhemoglobine (COHb) level, blood lactate level, 12 led ECG, troponin level and intensive care unit need (n=250). We found that the most common attempting complain is hedache and the most common attempting time is between midnight and erlymorning. We found a correlation with attempting COHb and lactate levels . the lactate levels were higher at patients with neurogical symptoms than neurogicaly normal patients. The troponin levels were higher at the patients with high lactate levels compare with the patients who has normal lactate levels. The lactate levels were higher at CO intoxication associate with smoke inhaliation group, If the 8 mmol / L on the basis of the possible cyanide poisoning litaretüre be considered.