Öğretmenlerin yöneticilerinin dönüşümcü liderlik rollerine yönelik algılarının örgütsel bağlılık düzeyleri ile ilişkisi
The relationship of teachers' perceptions to the transformational leadership roles of their managers and levels of organizational commitment
- Tez No: 820642
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAR ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, Liderlik kuramları, Örgütsel bağlılık, School administrator, Leadership theories, Organizational commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul, ortaokul ve liselerde görevli öğretmenlerin algılarına göre yöneticilerinin dönüşümcü liderlik rolleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada, tek bir çalışma içerisinde nicel ve nitel araştırma verilerinin toplanmasını, analizini ve yorumlanmasını sağlayan karma yöntem araştırma modeli kullanılmıştır. Verilerin birleştirilmesinde yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Nicel araştırmada ilişkisel tarama modeli, nitel araştırmada ise fenomenoloji deseni tercih edilmiştir. Çalışma evrenini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı' na (MEB) bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Nicel araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 750 kişilik örneklemden gelen geçerli 722 ölçek değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, öğretmenlerin demografik özelliklerine ilişkin sorular,“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”sorularından oluşan üç bölümlü bir ölçek kullanılmıştır. Ölçeklerden gelen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Demografik özellikler ile örgütsel bağlılık ve dönüşümcü liderlik ilişkisinin analizinde t-Testi, One- Way Anova testleri, Tukey testi ve Korelasyon analizi gibi veri analiz teknikleri kullanılmıştır. Nitel araştırmada tesadüfi amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 17 öğretmene, uzman eşliğinde hazırlanmış 8 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Verileri içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin yöneticilerinin dönüşümcü liderlik rollerine olan algıları ile örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki ortaya çıkmıştır. Aynı ilişkinin varlığı yapılan görüşmelerde de dikkat çekmiştir. Bulgular neticesinde dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılığı sağlama konusunda önemli bir yerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between the perceptions of primary, secondary and high school teachers regarding their administrators' transformational leadership roles and their organizational commitment. In the study, the Mixed Method Research model was used, both quantitative and qualitative research were conducted. The convergent parallel pattern was used in the combination of data. In the quantitative research, the correlational survey model was preferred and in the qualitative research, the phenomenological pattern was preferred. The population of the research consists of official primary, secondary and high school teachers affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in the city center of Şanlıurfa in the 2021-2022 academic year. In the quantitative research, 722 valid scale evaluations were obtained from a 750-person sample selected by simple random sampling method. As a data collection tool, a three-part questionnaire consisting of questions on teachers' demographic characteristics,“Transformational Leadership Scale”and“Organizational Commitment Scale”was used. SPSS package program was used in the analysis of the data obtained from the scales. Data analysis techniques such as T-Test, One-Way Anova tests, Tukey test and Correlation analysis were used in the analysis of the relationship between demographic characteristics, organizational commitment and transformational leadership. In the qualitative research, an 8-question semi-structured interview form prepared with the accompaniment of an expert was applied to 17 teachers selected by random purposeful sampling method. The data was analyzed using content analysis method. As a result, a positive medium-level relationship was found between teachers' perceptions of their administrators' transformational leadership roles and their organizational commitment. The same relationship was also emphasized in the interviews. As a result of the findings, it was seen that transformational leadership has an important place in providing organizational commitment.