Blok zinciri ile istihbarat paylaşım sistemi: Sorunlar ve fırsatlar
Intelligence sharing with blockchain: Challenges and opportunities
  1. Tez No: 820641
  2. Yazar: ALİ ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Kriptografi, Geleneksel İstihbarat Çarkı, İstihbarat Paylaşımı, Blok Zinciri, Intelligence, Cryptography, Intelligence Cycle, Intelligence Sharing, Blockchain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, özellikle 11 Eylül sonrası literatürde önemli tartışma konusu olan istihbarat paylaşımı sorunlarının Blok Zinciri ile kurulabilecek bir sistem tarafından en aza indirgenebileceğini ortaya koymaya çalışmaktadır. Ulusal güvenliğin doğru bilgiyi doğru kişilerle zamanında paylaşma yeteneğine dayandığı düşünüldüğünde istihbarat sürecinin en önemli aşaması istihbarat paylaşımı aşamasıdır. Ancak doğası gereği gizlilik içeren istihbaratın istenen düzeyde paylaşımı mümkün müdür? İstihbaratın yalnızca onu kullanacak doğru bir kişi (veya grup veya hükümet) tarafından erişilebilir olduğunda en değerli olduğu hesaba katıldığında bunu zamanında, gizli ve en doğru bir biçimde yapmak her zaman mümkün olmamaktadır. İstihbarat paylaşımı, sürecin son ve en önemli adımı olarak hayati öneme haiz olsa da belirli sebeplerle en dezavantajlı aşamayı da oluşturmaktadır. Etkin istihbarat paylaşımının önündeki en temel zorluklar ve engeller ise güven sorunu, koordinasyon ve işbirliği eksikliği, istihbaratın ayrıcalıklı değeri nedeniyle ortaya çıkan rekabet,“bilmesi gereken prensibi”ile“doğru bilginin zamanında paylaşılması”prensibi arasındaki çelişkinin ortaya çıkardığı gizlilik-güvenlik ikilemi veya kaynağın ortaya çıkarılması riski bulunmaktadır. Blok Zinciri teknolojisi ise dayandığı felsefe ve teknik alt yapısı ile eşler arası paylaşım olanağı, anonimlik, yüksek gizlilik ve güvenlik gibi temel özellikleri ile etkin istihbarat paylaşımı için önemli bir fırsat sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study tries to reveal the minimization of intelligence sharing problems, which is an important topic of discussion in the post 9/11 literature, by a system that can be established with Blockchain. Considering that national security is based on the ability to share the right information with the right person in a timely manner, the most important stage of intelligence cycle is the intelligence sharing stage. But is it possible to be kept at the desired grade intelligence sharing that needs inherently confidential? When considering that intelligence is most valuable only when it is accessible to the right person (or group or government) to use it, it is not always possible to do so in a timely, confidential and most accurate manner. Intelligence sharing, although it is of vital importance as the last and most important step, also constitutes the most difficult stage for certain reasons. The main difficulties and obstacles to effective intelligence sharing are the problem of trust, lack of coordination and cooperation, competition due to the privileged value of intelligence, the confidentiality-security dilemma revealed by the contradiction between the“need-to-know principle”and the“timely sharing of the right information”, risk of revealing the human or technical resources. On the other hand, with the philosophy and technical infrastructure on which Blockchain technology is based, it offers an important opportunity for effective intelligence sharing with its basic features such as peer-to-peer sharing opportunities, anonymity, high confidentiality and security.