Aşırı aktif mesane olgularındaki mirabegron ve tolterodin kullanımının etkinlik ve yan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and side effects of mirabegron and tolterodine use in cases of overactive bladder
  1. Tez No: 820653
  2. Yazar: BURAK KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, Mirabegron, Tolterodin, Overactive bladder, Mirabegron, Tolterodine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Aşırı aktif mesane sendromu tanısı almış kadın hastalarda mirabegron ve tolterodinin etkinliğinin ve yan etki profilinin karşılaştırılması; bu tedavilerin bir grubundan fayda görmeyen hastalarda diğer ilaç grubuna geçilmesinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında üroloji polikliniğine başvuran aşırı aktif mesane tanılı toplam 140 hasta değerlendirildi. Hastalar 4 grupta incelendi. Mirabegron 50 mg tedavisi başlanan 50 hasta grup 1, tolterodin 4 mg uzun salınımlı form tedavisi başlanan 50 hasta grup 2 olarak sınıflandı. Tolterodin 4 mg tedavisinden fayda görmeyen 20 hastaya mirabegron başlandı ve grup 3 olarak sınıflandı. Mirabegron 50 mg tedavisinden fayda görmeyen 20 hastaya ise tolterodin başlandı ve bu hastalar grup 4'e alındı. Gruplar OAB-V8 sorgulama formu, mesane günlüğü verileri ve yan etki profilleri dikkate alınarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 140 hastanın ortalama yaşı 58,42±16,91 yıl idi. Gruplar arasında tedavi öncesi verileri açısından anlamlı fark izlenmedi. Tüm gruplarda OAB-V8 total skoru başlangıca göre tedavi sonunda anlamlı olarak daha düşük bulundu. Grup 2'deki hastaların OAB-V8 total skoru düşüşü tedavi sonunda grup 1'den anlamlı olarak daha fazla bulundu (p=0,001). Ani sıkışma hissi atağı sayısı grup 2'de anlamlı olarak tedavi sonunda daha düşük bulundu (p=0,02). Grup 3 ve grup 4'teki hastaların tedavi etkinlik verileri açısından aralarında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Grup 2'deki hastalarda ağız kuruluğu grup 1'e göre daha fazla izlenirken (p=0,024) diğer yan etkiler açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Sonuç: Tolterodin OAB-V8 total skoru azaltma ve ani sıkışma hissi atağında mirabegrondan daha etkili olurken daha fazla ağız kuruluğuna yol açmıştır. Almakta olduğu aşırı aktif mesane medikal tedavisinden fayda görmediği için ilaç değişikliği yapılan hastalar değişimden fayda görmüş ancak iki grup arasında etkinlik ve yan etki profili açısından bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: It was aimed to compare the efficacy and side effect profile of mirabegron and tolterodine in female patients diagnosed with overactive bladder syndrome. At the same time, it was aimed to evaluate the efficacy of switching to another drug group in patients who did not benefit from one group of these treatments. Materials and Methods: A total of 140 patients with a diagnosis of overactive bladder who applied to the urology outpatient clinic between January 2022 to August 2022 were evaluated retrospectively. The patients were examined in 4 groups. 50 patients who started mirabegron 50 mg treatment were classified as group 1, 50 patients who started tolterodin 4 mg extended-release form treatment were classified as group 2. Mirabegron was started in 20 patients who did not benefit from tolterodin 4 mg treatment and was classified as group 3. Tolterodin was started for 20 patients who did not benefit from Mirabegron 50 mg treatment and these patients were included in group 4. The groups were compared according to the OAB-V8 questionnaire, bladder diary data and side effect profiles. Results: The mean age of the patients was 58.42±16.91 years. There was no significant difference between the groups in terms of their pre-treatment data. The OAB-V8 total score was found to be significantly lower at the end of treatment in all groups compared to the beginning. The decrease in the OAB-V8 total score of patients in group 2 was found to be significantly higher than in group 1 at the end of treatment (p=0.001). The number of urgency episodes was found to be significantly lower at the end of treatment in group 2 (p=0.02). There was no statistically significant difference between the treatment efficacy data of patients in group 3 and group 4. Dry mouth was seen statistically significantly more in patients in group 2 than in group 1 (p=0.024). There was no difference between the groups in terms of other side effects. Conclusion: Tolterodine was more effective than mirabegron in reducing the OAB-V8 total score and urgency episodes, while it led to more dry mouth. Since the overactive bladder could not benefit from medical therapy, no differences were observed in terms of efficacy and side effect profile in patients who underwent drug switching.