Ani işitme kaybı olan hastalarda vestibüler bulguların olmasının işitme kaybının düzelmesine etkisi
The effect of vestibular findings on recovery of hearing loss i̇n patients with sudden sensorineural hearing loss
- Tez No: 820704
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ani işitme kaybı, kalorik test, vertigo, vestibüler fonksiyon testi, vHIT, sudden hearing loss, caloric test, vertigo, vestibular function test, vHIT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Amaç: Ani işitme kaybı (AİK) nedeniyle tedavi edilen hastalarda vestibüler yakınmaların varlığının, işitme kaybı tipi ve şiddetinin AİK prognozu üzerine etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Mart 2019- Nisan 2022 tarihler arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümüne AİK nedeni ile başvuran 130 hasta incelendi. Bu hastalardan dahil etme kıstaslarına uyan 40 tanesi çalışmaya alındı. Hastalar başvuru sırasında vestibüler yakınmaları olan (Grup A) olmayanlar (Grup B) olarak iki gruba ayrıldı. Hastalar işitme seviyesine göre sınıflandırıldı. Tanı sırasında hastalar odyometri, videonistagmografi ve vHIT ile değerlendirildi. Videonistagmografik değerlendirme sırasında kalorik test yapıldı. Sistemik kortikosteroid tedavi bitiminden bir ay sonra odyometrik değerlendirme tekrarlandı. Bulgular: Vestibüler yakınması olan Grup A 29, olmayan Grup B ise 11 hastadan oluşmaktaydı. Grupların tedavi öncesi ve sonrası işitme dereceleri ve konuşmayı ayrıt etme skorlarında anlamlı düzelme izlenirken, işitme konfigürasyonu, tinnitus ve kulakta basınç hissinde anlamlı bir fark izlenmedi. Modifiye Siegel kriterlerine göre grupların işitme derecelerine bakıldığında, hafif derecede işitme kaybı olan hastalarda tam düzleme olduğu görüldü. Vertigosu olan hastalarda AİK olan kulakta kalorik yanıt zayıftı. Ayrıca hızlı fazı sağlam kulağa doğru vuran nistagmus saptandı. Gruplar arası işitme derecelerine göre vHIT testin sonuçları karşılaştırıldığında anlamlı bulgular bulunamadı. AİK olan tarafta kanal kazanımları zayıftı. Sonuç: Ani işitme kaybı olan hastalarda işitme kaybı derecesi arttıkça hastalarda vertigo yakınma ve bulgularının görülme oranı artmaktadır. Bu klinik tabloya sahip hastaların tedaviye yanıtları daha düşük olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: To investigate the effect of the presence of vestibular complaints, type and severity of hearing loss on the prognosis of in patients treated for sudden sensorineural hearing loss (SSNHL). Methods: 130 patients who applied to Mersin University Medical Faculty Hospital Otorhinolaryngology Department due to SSNHL between March 2019 and April 2022 were analyzed. Forty of these patients who met the inclusion criteria were included in the study. The patients were divided into two groups as those who had vestibular complaints (Group A) and those who did not (Group B). Patients were classified according to their hearing level. During diagnosis, patients were evaluated with audiometry, videonystagmography and vHIT. During the videonystagmographic evaluation, caloric testing was performed. One month after the end of systemic corticosteroid treatment, audiometric evaluation was repeated. Results: Group A consisted of 29 patients with vestibular complaints and Group B consisted of 11 patients. While a significant improvement was observed in the hearing grades and speech discrimination scores of the groups before and after the treatment, no significant difference was observed in the hearing configuration, tinnitus and ear fulness. When the hearing levels of the groups were examined according to the Modified Siegel criteria, it was observed that the patients with mild hearing loss had complete recovery. In patients SSHL with vertigo the caloric response was weaker. In addition, nystagmus is toward the healthy side was detected in the patients with SSNHL. When the results of the vHIT test were compared according to the hearing levels between the groups, no significant findings were found. Semicircular cannel gains were weaker on the SSNHL side. Conclusion: As the degree of hearing loss increases in patients with sudden hearing loss, the vertigo complaints and findings incidence is increasing. Patients exhibiting this clinical condition had a lower response to treatment.