İşitme kaybının derecesine göre işitme kayıplı bireylerin ve normal işiten kardeşlerinin yaşam kalitesinin incelenmesi
Examination of the quality of life of hearing-loss individuals and their normal hearing siblings according to the degree of hearing loss
- Tez No: 820705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL TERLEMEZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA GÖÇMENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, yaşam kalitesi, ÇİYKÖ, normal işiten kardeş, işitme kaybının derecesi, Hearing loss, quality of life, PedsQL, sibling with normal hearing, degree of hearing loss
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışması, işitme kaybının derecesinin normal işiten kardeşin iyilik halini nasıl etkileyeceği ve işitme kaybı olan kardeşin yaşam kalitesinin, normal işiten kardeşin yaşam kalitesine olan etkisinin Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) kullanarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 2-18 yaşlarında 50 işitme kayıplı birey ve 50 de bu bireylerin normal işiten kardeşleri olmak üzere toplam 100 kişi dahil edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında işitme kayıplı çocuğa araştırmacı tarafından odyolojik değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında bireylere ÇİYKÖ uygulanmıştır. Araştırmanın verilerini değerlendirmede tanımlayıcı istatistiksel metotlardan (sayı, yüzde, min-maks değerleri, ortalama ve standart sapma) yararlanılmıştır. Normal dağılıma sahip verilerde; ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi, numerik değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için Pearson korelasyonu uygulanmıştır. İşitme kayıplı bireyler ve normal işiten kardeşlerinin ölçek toplam puanı, fiziksel sağlık toplam puanı ve psikososyal sağlık toplam puanları ortalamanın üzerinde olarak bulunmuştur. İşitme kaybının derecesinin işitme kayıplı bireyler ve normal işiten kardeşlerin yaşam kaliteleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. İşitme kayıplı bireyler ve normal işiten kardeşlerinin yaşam kalitelerinin birbirlerine benzer olduğu gözlemlenmiştir. Bu araştırma literatüre işitme kayıplı bireyler ve normal işiten kardeşlerinin yaşam kalitelerini ve işitme kaybının derecesinin bireyin yaşam kalitesinin üzerine etkisini doğrudan değerlendirdiği için katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to evaluate how the degree of hearing loss will affect the well-being of the sibling with hearing loss and the effect of the quality of life of the sibling with hearing loss on the quality of life of the sibling with hearing loss, using Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL). A total of 100 people aged 2-18 years, 50 with hearing loss and 50 with normal hearing siblings, were included in the study. In the first stage of the study, audiological evaluations were made by the researcher for the child with hearing loss. In the second stage of the study, PIDQ was applied to the individuals. Descriptive statistical methods (number, percentage, min-max values, mean and standard deviation) were used to evaluate the data of the study. In data with normal distribution; One-way analysis of variance was used in comparing more than two independent groups, and Pearson correlation was used to test the relationship between numerical variables. The scale total score, physical health total score and psychosocial health total score of individuals with hearing loss and their siblings with normal hearing were above the average. It was observed that the degree of hearing loss did not have a significant effect on the quality of life of individuals with hearing loss and siblings with normal hearing. It has been observed that the quality of life of individuals with hearing loss and their siblings with normal hearing are similar to each other. This research will contribute to the literature as it directly evaluates the quality of life of individuals with hearing loss and their siblings with normal hearing, and the effect of the degree of hearing loss on the quality of life of the individual.