Yalın altı sigma yaklaşımı ile yatak üretim sürecinin iyileştirilmesi
Mattress production process improvement with lean six sigma methodology
- Tez No: 820719
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın, Altı Sigma, Yalın Altı Sigma Yaklaşımı, Yatak Üretim, Lean, Six Sigma, Lean Six Sigma, Mattress Production
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüzde uluslararası arenadaki kıyasıya rekabet sebebiyle şirketler bir hayli zorlanmaktadır.Bu sebeple Yalın Altı Sigma yöntemini kullanarak süreçlerini iyileştirerek rekabette öne çıkabilirler. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde süreç ve süreç yönetimi kavramları tanımlanmakta; süreç yönetiminin amaçlarına yer verilmekte, süreç performanslarının kalıcı olmasını sağlayan süreç iyileştirme açıklanmakta, Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Kaizen, Altı Sigma ve Yalın Üretim gibi süreç iyileştirme yöntemleri incelenmektedir. İkinci bölümde Yalın,Altı Sigma ve her iki metodun dengeli kullanımı içeren Yalın Altı Sigma yöntemi incelenmektedir. Üçüncü ve son bölümde yatak üretimi yapan bir şirkete ait süreçlerin Yalın Altı Sigma yöntemiyle israfın ve maliyetlerin azaltılması yoluyla iyileştirilmesini içeren uygulamadan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the fierce competition in the international arena, companies are facing a lot of difficulties today. For this reason, companies can improve their processes and stand out from the competition by using the Lean Six Sigma method. This study consists of three parts. In the first part of the study, the concepts of process and process management are defined; The objectives of process management are included, process improvement that ensures permanent process performance is explained, and process improvement methods such as Total Quality Management (TQM), Kaizen, Six Sigma and Lean Manufacturing are examined. In the second part, Lean, Six Sigma and the Lean Six Sigma method, which includes the balanced use of both methods, are examined. In the third and last part, the application carried out to reduce costs, to prevent waste, to increase customer satisfaction by making the total processing time more acceptable by improving the processes of a company that produces mattresses with the Lean Six Sigma method is mentioned.