Öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin algıları ile öğretmenlik mesleğine bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of the relationship between teachers' perceptions regarding the teaching practice course and their commitment to the teaching profession
  1. Tez No: 820720
  2. Yazar: NURHAN BİÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik uygulaması, Öğretmenlik mesleğine bağlılık, Öğretmen adayı, Öğretmen yetiştirme, Teaching practice, Commitment to the teaching profession, Teacher candidate, Teacher training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersine ilişkin algıları ile öğretmenlik mesleğine bağlılık düzeylerini ortaya çıkarmak; bu değişkenlerin cinsiyet ve bölüm değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve bu değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığını tespit ederek Öğretmenlik Uygulaması dersine ilişkin algıların öğretmenlik mesleğine bağlılığı yordayıp yordamadığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın verileri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesinde öğrenim gören ve Öğretmenlik Uygulaması dersini alan öğretmen adaylarından elde edilmiştir. Çalışmada Öğretmenlik Uygulaması Ölçeği ve Öğretmenlik Mesleğine Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersine ilişkin algıları toplam puanı ile öğretmenlik mesleğine bağlılıklarına ait toplam puanın yüksek düzeyde çıktığı görülmüştür. Öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin algı düzeyi ile öğretmenlik mesleğine bağlılık düzeyi cinsiyet değişkeni bakımından kadınlar lehine anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. İki değişken arasında orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca Öğretmenlik Uygulaması dersine ilişkin algıların Uygulama Süreci boyutu hariç öğretmenlik mesleğine bağlılığı %20 düzeyinde yordadığı bulgusu elde edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Bu çalışmaya göre öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersine dönük algılarının öğretmenlik mesleğine bağlılığı yordadığı görülmektedir. Öğretmen adaylarının mesleklerini yürütürken mesleğe bağlılıklarının yüksek olması, onların aldıkları hizmet öncesi eğitimin niteliğine bağlıdır ve uygulama derslerinin tecrübe ve mesleki bağlılıklarını artırıcı bir özellikte yürütülmesi için gerekli önlemlerin alınması önerilmektedir. Bunun için de danışman öğretmenlerin ve danışman öğretim elemanlarının dersle ilgili etkinlikleri daha sıkı takip etmesi, öğretmen adaylarıyla daha fazla yol gösterici ve bilgilendirici bir içerikte iletişim kurması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to reveal the perceptions of teacher candidates studying at the faculty of education about the Teaching Practice course and their level of commitment to the teaching profession; and also determine whether these variables differ according to gender and department variables and whether there is a relationship between these variables and to reveal whether the perceptions of the Teaching Practice course predict commitment to the teaching profession. Method: In this study, the relational screening model, one of the qualitative research models was used. The data of the study were obtained from teacher candidates studying at Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Education and taking the Teaching Practice course. 'Teaching Practice Scale' and 'Commitment To Teaching Profession Scale' were used in the study. Results: In the study, it was observed that the total score of the teacher candidates' perceptions of the Teaching Practice course and the total score of their commitment to the teaching profession were found to be at high level. The level of perception regarding the teaching practice course and the level of commitment to the teaching profession differ significantly in favor of women in terms of gender. There is a moderate relationship between the two variables. In addition, it was found that the perceptions regarding the Teaching Practice course predicted the commitment to the teaching profession at the level of 20%, excluding the Practice period dimension. Conclusion and Suggestions: According to this study, it is seen that teacher candidates' perceptions of the Teaching Practice course predict their commitment to the teaching profession. The high level of commitment of teacher candidates to the profession while carrying out their profession depends on the quality of the pre-service education they receive, and it is recommended to take the necessary precautions to carry out the practice courses in a way that will increase their experience and professional commitment. For this reason, it is recommended that the advisor teachers and advisor instructors follow the course related activities more closely and communicate with the teacher candidates in a more guiding and informative content.