Business performance effects of high performance work systems: A case study in global 4PL company
Yüksek performanslı çalışma sisteminin iş performans sonuçlarına etkisi global 4PL şirketin örnek çalışması
- Tez No: 820743
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA TOKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 4PL, Logistics, High Performance Work Systems
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Özet Yüksek performanslı çalışma sistemleri, sağlıklı bir çalışma ortamını sürdürmek için bir şirketin kaderi için çok önemli olabilecek önemli bir kavramdır. Bu örnekte lojistik sektörü incelenecektir. Sektörde artan rekabet ile birlikte lojistikte İK yönetimi stratejisi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Rekabet gücü için yüksek performanslı iş sistemleri gibi yönetim teorileri kullanılmalı ve uygulanmalıdır ve bu tezin ana konusu bu uygulama ile ilgilidir. Bu tez, HPWS'nin Türkiye'deki küresel bir 4PL şirketi için uygulanmasına ve olumlu sonuçlarına odaklanmaktadır. HPWS genel olarak gözden geçirilir ve küresel kullanımla karşılaştırılır ve karşılaştırılır. Yüksek Performanslı Çalışma Sistemi, bir organizasyon içinde çalışanın daha fazla katılım ve sorumluluğa sahip olduğu bir ortam yaratmaya çalışan bir dizi yönetim uygulamasına verilen addır. Yüksek performanslı çalışma sistemi, Bohlander ve diğerleri (2004) tarafından“çalışanın bilgisini, becerisini, bağlılığını ve esnekliğini en üst düzeye çıkaran İK uygulamalarının, iş yapılarının ve süreçlerinin özel bir kombinasyonu”olarak tanımlanmıştır (Bohlander & Snell, 2004, s. 690) . Kararlara katılma fırsatı, eğitimler ve çalışan teşvikleri (ücret ve yan haklar) gibi HPWS ile ilgili ana konular, insan kaynakları, finans ve operasyonlardan elde edilen gerçek vaka KPI'ları için istatistiksel olarak analiz edilir.
Özet (Çeviri)
High performance works systems are an important concept which can be crucial for a company's fate to sustain a healthy work environment. Logistics industry is going to be analyzed in this case.HR management strategy in logistics should be done carefully with the increasing competition in sector. Management theories like high performance work systems should be used and implemented for competitiveness and in this dissertation main topic is related to this implementation. This dissertation focuses on an implementation of HPWS and its positive outcomes for a global 4PL company in Turkey. HPWS is reviewed generally and compared and contrasted with global usage. High Performance Work System is a name given to a set of management practices that attempt to create an environment within an organization where the employee has greater involvement and responsibility. High performance working system has been defined by Bohlander et al (2004) as“a specific combination of HR practices, work structures, and processes that maximizes employee knowledge, skill, commitment and flexibility”(Bohlander & Snell, 2004, p. 690). Main topics related to HPWS like opportunity to participate in decisions, trainings and employee incentives(compensation and benefits) are statistically analyzed for real case KPI's from human resources, finance and operations.