Meditasyon yapan ve yapmayan kişilerde öz-şefkat, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of self-compassion, depression, anxiety and stress level for meditators and non-meditators
  1. Tez No: 820752
  2. Yazar: NEDAALSADAT HAGHSETA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz şefkat, Depresyon, Anksiyete ve Stres, Self-compassion, Depression, Anxiety and Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı meditasyon yapan ve yapmayan kişilerin öz-şefkat, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini incelemektir. Bu hedef doğrultusunda veri toplamak amacıyla Öz şefkat Ölçeği ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmadaki Öz şefkat Ölçeği ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği puanlarının ilişkisi incelendiğinde; hipotezlerin kısmen desteklendiği saptanmıştır. Meditasyon yapmayan katılımcıların Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği puanları istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yüksekken, öz-şefkat düzeylerinde beklenen sonuç elde edilememiştir. Bunun nedeni meditasyon içerikleri olabileceği gibi meditasyon deneyim süreçlerinin de etkisi göz önünde bulundurulabilir. Özellikle Türkçe literatür ve Türkiye'de yapılan çalışmalarda öz-şefkat temelli çalışmaların çok az olduğu, meditasyon gibi uygulamaların ise değerlendirilmediği dikkat çekmektedir. Bu sebeple karşılaştırılabilir veri adına daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the self-compassion, depression, anxiety and stress levels of meditators and non-meditators. In line with this goal, Self-Compassion Scale and Depression, Anxiety and Stress Scale were applied to collect data. When the relationship between Self-Compassion Scale and Depression, Anxiety and Stress Scale scores in the study was examined; It was found that the hypotheses were partially supported. While the Depression, Anxiety and Stress Scale scores of the non-meditating participants were statistically significantly higher, the expected result could not be obtained for the self-compassion levels. The reason for this may be the content of meditation, as well as the effect of meditation experience processes. It is noteworthy that there are very few studies based on self-compassion, especially in Turkish literature and studies conducted in Turkey, and practices such as meditation are not evaluated. For this reason, more studies are needed on behalf of comparable data.