Development of an investment analysis model for coal mining in Turkey
  1. Tez No: 8208
  2. Yazar: Z.TÜNAY SEYRANTEPE
  3. Danışmanlar: DR. NEŞ'E ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür Madenciliği Yatırımları, Risk Analizi, Duyarlılık Analizi. Bilim
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET TÜRKİYE KÖMÜR MADENCİLİ?İ İÇİN BİR YATIRIM ANALİZ MODELİ GELİŞTİRİLMESİ SEYRANTEPE Z.Tünay Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. Neş'e ÇELEBİ Ocak 1990, 73 Sahife Kömür madenciliği yatırımları, diğer madencilik yatırımla rında olduğu gibi, değişik oranlarda belirsizlik içermektedir. Bu nedenle, kömür madenciliği yatırımlarının değerlendirilmesinde, risk faktörleri de dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada Türk Kömür Madenciliği şartlarına uygun bir yatırım analiz modeli geliştirilmiştir. Modelin nakit akışı ile ilgili bölümü yürürlükteki Türk Kanunları ve mevzuatına göre ha zırl anmıştır. Bu modelin her tip kömür madenciliği projesine uygulanması mümkündür. Kömür işletim' projeleri (ac;:ık işletme vey a yer altı), kömür hazırlama tesisi projeleri (yıkama tesisi, vb.) ya da briketleme tesisi değerlendirme projesi örnek olarak verilebilir. Model ile, bir yatırım projesinin Net Bugünkü Değerinin, hem duyar lılık hem de risk analizleri yapılabilmektedir.Modelin uygulanabilirliği bir örnek çalışma ile denenmek sureti ile gösterilmiştir. Geliştirilen modelin, riskli durumlar için uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INVESTMENT ANALYSIS MODEL FOR COAL MINING IN TURKEY SEYRANTEPE Z.Tiinay M.S. in Mining Engineering Supervisor : Dr. Neş'e ÇELEBİ January 1990, 73 Pages Coal Mining Investments, same as other mining investments are subject to varying degrees of risk. Therefore, during the evaluation of coal mining investments, risk factors should also be considered. In this study, an investment analysis model suitable for the conditions of Turkish Coal Mining Industry has been developed. The cash flow part of the model has been prepared according to effective legislations and regulations of Turkey. This model can bo applied for all project typos of coal mining industry, namely; coal mining projects (open-cast or underground), coal processing (washery, etc), or a briquetting plant evaluation project. Sensi tivity analysis as well as risk analysis of Net Present Value of an investment project can be performed by using the model. iiiThe applicability of the model has been illustrated and tested with a case study. It has been found that the developed model is suitable for risky situations. Key Words : Coal Mining Investments, Risk Analysis, Sensitivity Analysis. Science Code : 607.01.05 iv