Improving the drillability of exploration drilling at Zonguldak hardcoal basin
  1. Tez No: 8209
  2. Yazar: M.ERTAN AKÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İlerleme oranı, matkap devri, matkap baskısı, tek eksenli basınç dayanımı, elmaslı sondaj IV ANABİLİM DALI KODU 607.01.01, Penetratigxuf^te, bit rpm, bit load, diamond drilling, uniaxial compressive strength SCIENCE COD III 607.01.01
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET ZONGULDAK TAŞKÖMÜRÜ HAVZASINDAKİ ARAMA SONDAJLARINDA DELİNEBİLİRLİ?İN GELİŞTİRİLMESİ AKÜN, M. Er tan Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Celal KARPUZ Ocak 1990, 96 sayfa Bu tezde, değişik formasyonlar için, saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda, çalışma faktörlerini değiştirerek, optimum ilerleme oranları nın bulunması anlatılmaktadır. Çalışma faktörleri ve elmaslı matkaplarla ilgili literatör araştırması yapılmış 've Zonguldak taşkömürü havzasında çalışan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğüne ait sondaj makinaları üzerinde yoğun bir saha çalışması gerçekleştirilmiş ve sonuç olarak; ilerleme oranlarında eskiye kıyasla en az üç kat artış sağlanmıştır. Karşılaşılan tüm formasyonlar detaylı olarak optimum ilerleme oranları yönüyle incelenmiş; elde edilen sonuçlara göre optimum çalışma aralık ları ve ilgili ilerleme oranı eşitlikleri tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVING THE DRILLABILITY OF EXPLORATION DRILLING AT ZONGULDAK HARDCOAL BASIN AKUN, M.Ertan M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Celâl KARPUZ January 1990, 96 pages This thesis describes the results of the field and laboratory work to find the optimum rates of penetration at different formations in diamond drilling by the variation of operational factors. After a literature survey of the operational factors and diamond bits, an intensive field study was undertaken at Zonguldak hardcoal region on the drilling rigs of the General Directorate of Mineral Research & Exploration. All the formations encountered are studied in detail for optimum penetration rates resulting in the increase of the penetration rates at least three times the rates attained before. According to the conclusions derived, optimum ranges for the operational factors are suggested together with related penetration rate equations.