Klinik yönetişim ikliminin hasta bakım kalitesine etkisinde örgüt ikliminin düzenleyici rolü
The moderating role of organizational climate in the effect of clinical governance climate on patient care quality
  1. Tez No: 820808
  2. Yazar: MESUDE ARSLAN KABADAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışları, Bakım Kalitesi, Klinik Yönetişim İklimi, Örgüt İklimi, Care Behaviors, Clinical Governance Climate, Organizational Climate, Quality of Care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Sağlık kuruluşlarında klinik yönetişim ikliminin hasta bakım kalitesine etkisini incelemek ve diğer bir taraftan da klinik yönetişim ikliminin hasta bakım kalitesine etkisinde çalışanların örgütsel iklimi algılarının düzenleyici rolü olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanmış ve uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini içeren, 6 adet soru (yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, kurumda çalışma yılı, çalıştığı birim, çalıştığı kurum) oluşturmaktadır. Ayrıca klinik yönetişim iklimi ölçeği, bakım davranışları ölçeği-24, örgüt iklimi ölçeği kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, gönüllü katılım sağlayan 394 sağlık çalışanı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada kullanılan tüm ölçeklerde Cronbach Alpha değeri yüksek bulunmuştur. Katılımcıların %88,3'ünün kadın, %35'inin 30 yaş altı, %60,2'sinin lisans mezunu olduğu, %26,4'ünün dahili kliniklerde, %93,9'unun kamu hastanesinde, %38,3'ünün 5 yıldan daha az sürede bulundukları sağlık kuruluşunda görev yaptığı bulunmuştur. Klinik yönetişim iklimi, bakım davranışları ve örgüt iklimi ortalamalarının katılımcıların yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, çalıştığı kurum, kurumda çalışma yılı değişkenleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Klinik yönetişim iklimi ve bakım davranışları ortalamalarının çalışılan bölüme göre anlamlı bir fark bulunmazken örgüt iklimi ortalamasında çalışan bölüm açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Örgüt iklimi değişkeni ile klinik yönetişim iklimi değişkeni arasında (r=-0,578, p0,05) istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of clinical governance climate on patient care quality in health institutions and on the other hand, to investigate whether the organizational climate perceptions of employees have a regulatory role in the relationship between clinical governance effect and patient care quality. Materials and Methods: The research was planned and implemented in descriptive and cross-sectional type. In the collection of data, 6 questions (age, gender, education level, working year in the institution, department, institution) were developed by the researcher and included the socio-demographic characteristics of the participants. In addition, clinical governance climate scale, care-24 scale, and organizational climate scale were used. In the selection of the sample, the convenience sampling method was applied. This research was conducted with 394 health workers who participated voluntarily. Results: Cronbach Alpha value was found to be high in all scales used in the study. It was found that 88.3% of the participants were female, 35% were under the age of 30, 60.2% were undergraduate graduates, 26.4% worked in internal clinics, 93.9% worked in a public hospital, and 38.3% worked in their health institution for less than 5 years. There was no significant difference between the averages of clinical governance climate, care behaviors and organizational climate and the variables of age, gender, education level, institution of employment, and years of employment in the institution. While there was no significant difference in the averages of clinical governance climate and care behaviors according to the working department, a significant difference was found in the mean of organizational climate in terms of the working department. There was a statistically significant, negative and moderate relationship between the organizational climate variable and the clinical governance climate variable (r=-0.578, p0.05). Conclusion: It was found that clinical governance climate significantly affects patient care behaviors. It has been observed that organizational climate has no moderator role in the effect of clinical governance climate and patient care behaviors.