Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı alan hastalarda serum galektin-1 ve galektin-3 parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum galectin-1 and galectin-3 parameters in patients diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 820880
  2. Yazar: TUNAHAN KURUKAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN GÜLER AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Galektin-1, Galektin-3, İnflamatuar parametreler, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Galectin-1, Galectin-3, Inflammatory parameters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), belirtileri yaşam boyu sürebilen bir nörogelişimsel bozukluk olup etiyopatogenezi multifaktöryel etkenlerden oluşmaktadır. Bu bozuklukta hala net bir biyobelirteç mevcut değildir ve yapılan birçok çalışmaya rağmen etiyopatogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada inflamatuar mekanizmalarla bağlantılı galektin-1 ve galektin-3'ün serum düzeylerinin DEHB'li çocuklarda sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve belirti şiddeti ile serum düzeyi ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza 7-12 yaş aralığında DEHB tanılı 37 ve sağlıklı 36 çocuk dahil edildi. Klinisyen tarafından Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi–Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG–ŞY) ve psikolog tarafından Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği-Gözden Geçirilmiş Formu (WISC-R) uygulandı. Ebeveynler Sosyodemografik Veri Formu'nu ve Turgay Yıkıcı Davranış Bozuklukları için DSM-IV'e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği (YDB-TDÖ)'ni doldurdu. Venöz kan örnekleri alındı, serum galektin-1 ve galektin-3 düzeyleri ölçüldü. Gruplar arasında serum galektin-1 ve galektin-3 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Dikkat eksikliği baskın tip ve bileşik tip gruplarında, YDB-TDÖ karşıt olma puanı ile galektin-3 arasında negatif korelasyon saptanmıştır. İmmün sistemle ilişkili galektin-1 ve galektin-3 gibi inflamatuar parametrelerin DEHB etiyopatogenezindeki yerini anlamak ve tanısal bir biyobelirteç olarak gösterilebilmesi için çalışmamızdaki kısıtlılıkları ele alan daha büyük örneklemlerle daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a lifelong neurodevelopmental disorder and its etiopathogenesis consists of multifactorial factors. There is still no clear biomarker in this disorder, and its etiopathogenesis has not yet been fully elucidated despite many studies. In this study, it was aimed to compare the serum levels of galectin-1 and galectin-3, which are associated with inflammatory mechanisms, with healthy controls in children with ADHD and to evaluate the relationship between symptom severity and serum level. 37 children diagnosed with ADHD and 36 healthy children between the ages of 7-12 were included in our study. The Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia For School Aged Children- Present and Lifetime Version (KSADS-PL) was administered by the clinician and the Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised Form (WISC-R) was administered by the psychologist. Parents filled out the Sociodemographic Data Form and the Turgay DSM-IV-Based Screening and Rating Scale for Disruptive Behavior Disorders (T-DSM-IV-S). Venous blood samples were taken, and serum galectin-1 and galectin-3 levels were measured. No statistically significant difference was detected between the groups in terms of serum galectin-1 and galectin-3 levels. In the attention deficit dominant type and combined type groups, a negative correlation was found between the T-DSM-IV-S oppositionality score and galectin-3. It is thought that further studies with larger samples that address the limitations of our study are needed to understand the place of inflammatory parameters such as galectin-1 and galectin-3, which are related to the immune system, in the etiopathogenesis of ADHD and to be shown as a diagnostic biomarker.