Hegelian contradiction in thought and Kierkegaardian contradiction in life: An attempt to demonstrate the relation between logic and life
Hegelci düşüncede çelişki ve Kiergaardcı yaşamda çelişki:Mantık ve yaşam ilişkisini gösterme üzerine bir deneme
  1. Tez No: 82099
  2. Yazar: DEMET KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Düşüncede Çelişki, Yaşamda Çelişki, Ayrımda özdeşlik, Ya... ya da, Ya/Ya da, İkilemler, Mantığın Mantığı, Yaşamın Yaşamı, Mantığın Yaşamı, Yaşamın Mantığı, Dialektik Çelişki, Varoluşçu Çelişki, Contradiction in Thought, Contradiction in Life, Identity- in-difference, Either... or, Either/Or, Dichotomies, Logic of Logic, Life of Life, Life of Logic, Logic of Life, Dialectical Contradiction, Existential Contradiction
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz HEGELCİ DÜŞÜNCEDE ÇELİŞKİ VE KİERKEGAARDCI YAŞAMDA ÇELİŞKİ. MANTIK VE YAŞAM İLİŞKİSİNİ GÖSTERME ÜZERİNE BİR DENEME Kurtoğlu, Demet Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Ocak 1999, 90 sayfa Bu tez Hegel'in düşüncenin kendisini düşünmesi hareketini ve Kierkegaard' in varoluşçu bireyini ortaya koyarak mantık ve yaşam arasındaki ilişkiyi gösterebilmek üzerine bir denemedir. İlki düşüncede çelişkiye, ikincisi yaşamda çelişkiye karşılık gelmektedir. Hegelci düşüncede çelişki Hegelci mantığın“ya... ya da”olarak betimlenebilen mantığı çözümlediğini gösterirken Kierkegaardcı yaşamda çelişki“Ya/Ya da”sözüne içkin bilgeliğe karşılık gelen varoluşçu bireyi gösterir. Tez bu konuları dört meta belirlenim açısından tartışır, mantığın mantığı, mantığın yaşamı, yaşamın yaşamı ve yaşamın mantığı. Bu denemede, Hegelci kavram "ayrımda özdeşlik' ve Kierkegaardcı yaşam anlayışıVI çalışmanın özünü oluşturur. Tez, ayrımda özdeşliğin yaşama üçüncü bir bakış açısı oluşturduğunu ve bunun Kierkegaardcı yaşam anlayışına uygulandığında yaşamın mantığını mümkün kılabileceği sonucuna varır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT HEGELIAN CONTRADICTION IN THOUGHT AND KIERKEGAARDIAN CONTRADICTION IN LIFE: AN ATTEMPT TO DEMONSTRATE THE RELATION BETWEEN LOGIC AND LIFE Kurtoğlu, Demet M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam January 1 999, 90 pages This thesis is an attempt to demonstrate the relation between logic and life through presenting Hegel's movement of thought thinking itself and Kierkegaard's existential individual, which respectively denote contradiction in thought and contradiction in life. The Hegelian contradiction in thought indicates that the Hegelian logic resolves the logic that can be characterized as“either... or”and the Kierkegaardian contradiction in life implies an existential individual who denotes the wisdom implicit to“Either/Or.”The thesis discusses these issues with respect to four meta determinations which are the logic of logic, the life of logic, the life of life and the logic of life. In this attempt, the HegelianIV concept“identity-in-difference”and the Kierkegaardian sense of life constitutes the core of this study. The thesis concludes that“identity-in difference”opens up a third perspective to life which, when applied to the Kierkegaardian sense of life implies the possibility of a logic of life.