A Case study of instructional supervision at a private secondary school
Özel bir lisede öğretmen değerlendirme sistemine ilişkin bir durum çalışması
- Tez No: 82098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen değerlendirmesi, Öğretmen Gelişimi, Okul Gelişimi. VI, Teacher evaluation, supervision, teacher development, school improvement. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
oz ÖZEL BÎR LİSEDE ÖĞRETMEN DEĞERLENDİRME SİSTEMİNE İLİŞKİN BİR DURUM ÇALIŞMASI Ayşe, B, Collins Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Ali Yıldırım Ocak 1999, 386 sayfa Bu çalışma (1) özel bir lisede uygulanmakta olan değerlendirme etkinliklerini tanımlamak; (2) bu etkinliklerin zayıf ve güçlü yönlerinin yöneticiler, zümre başkanları, müdür muavinleri, öğretmenler ve öğrenciler tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarmak, (3) bu etkinliklerin öğretme ve öğrenme sürecine, öğretmen gelişimine ve genel anlamda okulu geliştirme sürecine etkilerini incelemek; ve (4) bu okulda var olan öğretmen değerlendirme sistemini geliştirmeye yönelik önerileri derlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini Ankara“daki özel bir lisedeki 2 idari kurul üyesi, okul müdürü, bütün zümre başkanları (6), 3 müdür yardımcısı, 15 öğretmen ve 50 öğrenci oluşturmuştur. Veriler ”görüşme“ ve ”kritik olay“ yöntemleriyle toplanmıştır. Ayrıca, değerlendirmeye ilişkin yazılı dokümanlar incelenmiştir. Toplanan veriler ”içerik analizi“ tekniği uygulanarak değerlendirilmiştir.Elde edilen bulgular okulda uygulanmakta olan iki tür öğretmen değerlendirme etkinliğinin olduğunu göstermektedir: okul yönetimi tarafından yürütülen değerlendirme ve Milli Eğitim Bakanlık müfettişlerince yapılan teftiş. Okul bazlı performans değerlendirmesi sınıf içi, sınıf dışı, ve yıl sonu olmak üzere üç aşamada yapılmaktadır. Öğretmen performansının değerlendirilmesinin benimsenmesi ve gerekli bulunmasına rağmen, değerlendirmenin yapılış biçimi ve süreciyle ilgili şu alanlarda problemler olduğu saptanmıştır: öğretmen değerlendirmenin amacının açıklığı, değerlendirmede kullanılan ölçütler ve formlar, smıf gözleminin yapılış şekli, değerlendirme sonucunun öğretmenlere bildirilmesi yöntemi, değerlendirmenin güvenilirliği, değerlendiren kişinin etkinliği ve öğretmenle ilişkisi, öğrencinin ve velinin değerlendirme sürecine katkısı. Milli Eğitim Bakanlığı teftişi yargılayıcı ve dar kapsamlı olmasından dolayı yetersiz bulunmuştur. Öğretmen değerlendirme etkinliklerinin öğretme ve öğrenme sürecine, öğretmen gelişimine ve okulun genel gelişimine etkileri okul personeli tarafından hem olumlu hem de olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Genel olarak öğretmen değerlendirme etkinlikleri ”idari değerlendirme“ olarak görülmüştür. Son olarak öğretmen değerlendirme sisteminin daha etkili ve verimli hale getirilebilmesi için araştırma örnekleminden çeşitli öneriler derlenmiştir. Son olarak bu çalışmada ortaya çıkan sonuçların ışığında, bir ”öğretmen değerlendirme" modeli ortaya çıkarılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY OF INSTRUCTIONAL SUPERVISION SYSTEM AT A PRIVATE SECONDARY SCHOOL Collins, B. Ayşe Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Yıldıran January 1999, 386 pages The purpose of this study was to explore (1) types of supervisory practices carried out at a private secondary school in Ankara (2) how these supervisory practices are perceived in terms of strengths and weaknesses by administrators, department heads, teachers and students, (3) impacts of these supervisory practices on teaching and learning, teacher development and overall school improvement processes, (4) recommendations made to improve the current supervision system. The subjects of this study included two members of the education board, the principal, all department heads, three assistant heads, 15 teachers and 50 students. The data were gathered through interviews and critical incidents. Furthermore, various documents were analyzed. The data collected through the study were subjected to a content analysis. The data revealed that there are two types of supervisory practices carried out at the school: school-based supervision and Ministry of National Education inspection. inSchool-based supervision was based on three areas: classroom based performance evaluation, beyond classroom performance evaluation, summative evaluation of teacher performance. Although the idea of teacher evaluation was acceptable and needed, the subjects had serious concerns about the way the evaluation was done regarding clarity of purpose in teacher evaluation, the criteria and instruments for evaluation, the way class observation is conducted, feedback and reinforcement, reliability of evaluation, effectiveness of the supervisor, and his relationship with teachers, student and parent participation in teacher evaluation. Ministry of National Education Inspection was perceived ineffective due to its judgmental and subjective nature. Impact of supervisory practices on learning and teaching, teacher growth, and overall school improvement were perceived as both positive and negative by the school staff. Overall school-based supervisory practices were seen as administrative assessment. Finally, recommendations were made to improve the current supervision system in line with the findings of the study. In light of the findings of this study, an 'instructional supervision' model was designed and proposed.