Göçe maruz kalmış çocuk ve ergenlerde psikiyatrik komorbidite ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 821010
- Danışmanlar: PROF. DR. TEZAN BİLDİK, PROF. DR. ZEKİ YÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Immigration, sociocultural adaptation, mental health, acculturation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı İzmir ili içerisinde yaşayan dış göçe maruz kalmış ergenler ile dış göç yaşamamış ergenlerin psikiyatrik semptom açısından karşılaştırılması ve dış göçe uğrayan grupta kültürlenme ve sosyokültürel uyum derecesinin psikiyatrik semptomlara etkisini belirlenmesidir. Böylece göç sonrası uyum sürecinin psikiyatrik semptomlara etkisi gözlemlenebilecektir. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı olan çalışmamızın evreni İzmir bölgesinde yaşayan 100 Suriyeli ergen ve 94 dış göç yaşamamış ergen olmak üzere toplamda 194 katılımcıdan oluşmaktadır. Bornova Göçmen Sağlığı merkezi ve Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen görüşmelerde sosyodemografik veri formu, Çocuklar İçin Travma Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Sosyokültürel Uyum Ölçeği, Vancouver Kültürlenme İndeksi'nin Arapça veya Türkçe karşılıkları kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Ki-kare testi, Kruskal-Wallis testi, bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Göçe uğrayan ve uğramayan grupta psikiyatrik semptom karşılaştırmasında; dış göçe uğramayan grupta somatizasyon, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, anksiyete, hostilite, paranoid, psikotizm semptomları daha yüksek bulunmuştur. Travma skorları karşılaştırıldığında dış göçe uğrayan grupta cinsel istismar, duygusal ihmal, fiziksel ihmal skorları daha yüksek bulunmuştur. Dış göçe uğrayan grupta yapılan değerlendirmelerde sosyokültürel uyum ile psikiyatrik semptomlar arasında negatif yönlü ilişki saptanmış olup belli alanlarda uyum arttıkça depresyon, anksiyete, somatizasyon gibi psikiyatrik semptomların daha az görülebileceğini gözlemlenmiştir. Göç sonrasında okula devam etmenin sosyokültürel uyumu arttırdığı bulunmuştur. Göç eden grupta anksiyete, somatizasyon ve depresyon semptom skorları kültürlenme stratejisi yönelimlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda göç sonrası psikopatolojileri incelerken göç deneyimine daha geniş çerçeveden bakabilmek için travmatik olayın akut stres faktörlerine tarihsel odaklanmaktansa göçmenlerin karşılaştığı göç sonrası uyum süreci ve marjinalleşme dahil kültürlenme zorlukları ve sosyokültürel uyum dereceleri ele alınmıştır. Sosyokültürel uyumun göçmen ruh sağlığı sonuçları ile ilişkili olduğu görülmektedir. Travmatik skorların yüksek olmasının ruh sağlığını olumsuza götürecek kesin bir yordayıcı olmadığı, göç sonrası süreçteki kültürel farkındalık ve toplumsal uyumun koruyucu etkisi olduğu görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Dış göç, sosyokültürel uyum, ruh sağlığı, kültürlenme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In this study it is aimed to compare the psychiatric symptoms of the adolescents who migrated internationally and those who have born in Turkey and never migrated internationally, both lives in İzmir. The other aim of our study is to evaluate relationship between acculturation and sociocultural adaptation with psychiatric symptoms. Method: The universe of our cross-sectional and descriptive study consists of a total of 194 participants, 100 Syrian adolescents migrated to Turkey and living in İzmir region and 94 adolescents who have not experienced immigration. Arabic or Turkish version of Sociodemographic Data Form, Trauma Scale for Children, Brief Symptom Inventory, Sociocultural Adjustment Scale and Vancouver Acculturation Index were used in the interviews held at Bornova Immigrant Health Center and Ege University Hospital Child and Adolescent Psychiatry Departmant. Kruskal-Wallis test, independent t-test, Mann-Whitney U test were used in the analysis of the data. Findings: As compared of psychiatric symptoms in the immigrant and non-immigrant groups; somatization, obsessive-compulsive disorder, depression, anxiety, hostility, paranoid, psychoticism symptoms were found to be higher in the non-immigrant group. When traume scores were compared; sexual abuse, emotional neglect, and physical neglect scores were found to be higher in the migrated group. According to evaluations made in the immigrant grup, a negative significant correlation is found between sociocultural adjustment and psychiatric symptoms. It is found that psychiatric symptoms such as depression, anxiety, and somatization are less frequent as compliance increased in sociocultural adjustment. Continuing to school after migration increases sociocultural adaptation. Anxiety, somatization and depression symptom scores in immigrant group is differed according to acculturation strategy orientations. Results : While we were evaluating post-migration psychopathologies, instead of focusing on the acute stress factors of traumatic event, we focused on acculturation diffuculties and sociocultural adaptation levels and their effect on psychopathologies. sociocultural adaptation appears to be associated with mental health outcomes. It is seen that high level of traumatic scores are not a definite predictor of negative mental health. cultural awareness and social cohesion in the post-migration process have a protective effet.