The Production of primetime soap operas from the viewpoint of scriptwriters
Senaryo yazarlarının gözüyle yerli soap operalarının üretim süreleri
  1. Tez No: 82105
  2. Yazar: EYLEM YANARDAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Televizyon Dizileri, Soap Opera, Televizyon, Senaryo Yazarlığı, Yapım VI, Turkish Television serials, soap opera, television, scriptwriters, production. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz SENARYO YAZARLARININ GÖZÜYLE YERLİ SOAP OPERALARIN ÜRETİM SÜRECİ Yanardağoğlu, Eylem Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Helga Rittersberger-Tıhç Eylül 1999, 168 sayfa Bu çalışma Türkiye'de özel televizyonlarda yayınlanan yerli dizilerin üretim sürecini senaryo yazarlannın gözünden incelemiştir. Tez“Türk televizyonlarındaki bu dizilerin yaratıcıları kimler”gibi basit bir meraktan yola çıkmış ve üretim sürecinin içindeki doğrudan eyleyenler olarak senaryo yazarlarını konu etmiştir. Üretenlerin gözüyle medya yapısının ele alındığı bu çalışmada üretenleri kendi sözleriyle anlamak hedeflenmiş ve mülakat tekniği kullanılmıştır. Bu tez,“Kültürel Çalışmalar”m, kültürün, içinde üretildiği ve tüketildiği sosyal ilişkiler bağlamında ele alınması gerektiği savma dayanmaktadır. Buna göre, 17-25 Mayıs 1999 tarihleri arasında İstanbul'da17 senarist ve yapımcıyla toplam 11 mülakat gerçekleştirilmiştir. Mülakatların sonuçlan sırasıyla, örgütsel, kurumsal, kültürel ve bireysel olmak üzere dörtlü bir sınıflandırmada incelenmiştir. Çalışmanın öne çıkan sonuçlan arasında, senaristlerin mesleki kodlar geliştiremedikleri, yapımcı- yazar ve danışmanlardan sonra hiyerarşinin en altmda geldikleri ve mesleki birliklerinin olmadığı sayılabilir. Medya karşı konulması güç bir çark olarak görülürken, şu anki televizyon kültürü varoş kültürü olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada aynca, özel kanalların hala bir yayın politikası oluşturamadıklan, tamamen rating sistemine göre işleyen televizyonun eğlencenin yamsıra toplumda eğitici bir görevi olması gerektiği de ortaya çıkmıştır. Türkiye'ye özgü bir form olarak ortaya çıkan yıldız-şarkıcı diziler yapım sürecinin iki farklı işleyişinden birini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRODUCTION OF PRTMETIME SOAP OPERAS FROM THE VIEWPOINT OF SCRIPTWRITERS Yanardağoğlu, Eylem M.S., Department of Sociology Supervisor: Dr. Helga Rittersberger-Tılıç September 1999, 168 pages This thesis analyses the production process of local primetime soap operas on Turkish commercial TV stations. This study which aimed to reveal“who are the creators of the prime-time soap operas on Turkish TV”took scriptwriters as its subject. The interview technique has been adopted in order to“let them talk in their own words”to shed light oil the commercial television practice. The study is based on a culturalist perspective whereby the basic premise is to understand the culture within the social relations in which it is produced and consumed. Therefore the author has conducted 1 1 interviews with 17 scriptwriters in Istanbul during 17-25 May 1999, and the interviews mare later analysed in a scale of four levels; respectively, the organizational, institutional, cultural and individual. The study has revealed that scriptwriters do not generate professional codes, do not have a union and are at the bottom of the hierarchy of production after consultants and producer-writers. Media is seen as a“big grind”which is difficult to challenge and the current television practice is associated with the“varoş”periphery culture. The production of primetime soap operas has two distinct routes in which star/singer serials appear as a specific form of Turkish television. The study has also revealed that commercial channels that are totally dependent on the ratings system are yet to establish their organizational policies. Also, television is considered to have an educational function besides its entertaining aspect.