Comparative study of secondary schools in Turkey, example of imam-hatip schools
Türkiye'de orta dereceli okulların karşılaştırmalı bir çalışması: İmam-hatip okulları örneği
- Tez No: 82104
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dedifferentiation, Islamic revivalism, Modem society, Postmodernism, Education of women, Islamic education in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz TÜRKİYE'DE ORTA DERECELİ OKULLARIN KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMASI, İMAM-HATİP OKULLARI ÖRNEĞİ Coşkun, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Ocak 1999, 145 sayfa Gemisi batıya, içindekilerin ise doğuya doğru gittikleri bir toplumda, doğal olarak İslam, modernizm, laiklik, gelenek gibi konular üzerine tartışmalar yoğunlaşacaktır. Çünkü, batı ile doğu arasında gidip gelen toplumlarda bu kavramlar üzerinde anlaşma sağlanması oldukça problemli görünmektedir. Diğer taraftan böyle bir karmaşanın, doğal olarak toplumsal kurumlarda da bir takım etkiler yapacağı bir kehanet değildir. Bu anlamda, bu çalışma îslami ideolojinin eğitim kurumlarında, özelliklede İmam- Hatip okullarında ne tür özellikler gösterdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Diğer taraftan, İslami ideolojide kadınlara verilen özgül konum nedeniyle, kız çocuklarının eğitimine verilen önem ve onların modern toplumu anlama biçimi bizim açımızdan önem taşımaktadır. Aynı zamanda, bu çalışma, bazı laik-modern okullar ile İmam- Hatip okulları arasında bir karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın ulaştığı en önemli sonuç, İslamcı ideolojinin giderek bir dönüşüme uğradığıdır. İslamcıların eğitim düzeylerinin giderek yükseldiği ve toplumun farklı katmanlarından taraftar bulmaya başladıkları söylenebilir. Bu nedenle, modern Türk toplumu sınırlan içinde İslamcıların dünyayı algılama biçimlerinde ve davranışlarında ileride bir takım değişmelerin beklenmesi olanaklıdır. Bu durumda, İslami bakış açısında, kadınlara ve onların eğitimine yüklenen roller de değişim sınırları içerisindedir. Ancak bu, hem çok uzun bir süreç olacak hem de İslamcıların kendi aralarındaki ve İslamcılar ile laikler arasındaki tartışmalar sonucunda değişebilecektir. Temel Kavramlar: Düzleştirme, İslami yeniden canlanma, modern toplum, postmodernizm, kadınların eğitimi, İslami eğitim. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE STUDY OF SECONDARY SCHOOLS IN TURKEY, EXAMPLE OF IMAM-HATİP SCHOOLS Coşkun, Mustafa Kemal M. S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit January 1999, 145 pages In a society whose sailing towards the west but in which the people wish to sail to the east, discussions on subjects like Islam, modernism, secularism and tradition will naturally be intensified. Because, in the societies that are oscillating between the west and the east, settling an agreement on such subjects seems very problematic. On the other hand, it would not be a prophecy to say that this dualism will naturally have some effects on social institutions. In this respect, this research aims to understand the specific effects of Islamic ideology on institutions of education and especially on Imam-Hatip schools. On the other hand, because of the special role given to women in Islamic ideology, the importance given to female students and their understanding of the modern society has a special importance for us. At the same time, this research has the aim of comparing Imam-Hatip schools with the modern secular schools, as well. The most important result that this research has reached is the eventual change in Islamic ideology. One can say that the educational level of Islamists is getting higher day by day and that they are recruiting followers and supporters from different classes in the society. For this reason, it is possible to expect some kind of change in the Islamist' understanding of the world and their activities within the modern Turkish society. In this case, the roles given to women and their education are also changing in the Islamic point of view. However, this change will most probably take place in a longer process and the changes will be a consequence of long debates and discussions among Islamists as well as between them and secularist.