U.S.-Israeli strategic cooperation in the 1990 s: From strategic alliance to strategic liability?
1990'lı yıllarda ABD-İsrail stratejik işbirliğine bakış: Stratejik ittifaktan stratejik yükümlülüğe doğru
- Tez No: 82106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Ortadoğu, stratejik işbirliği, patronaj ilişkileri, ittifak VI, United States, Israel, Middle East, strategic cooperation, patron-client relationship, alliance IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz 1990'LI YILLARDA ABD-ISRAIL STRATEJİK IŞBİRLİGI'NE BAKIŞ: STRATEJİK İTTİFAKTAN STRATEJİK YÜKÜMLÜLÜĞE DOĞRU Esmer, O. Alparslan Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Dç. Dr. Meliha Altunışık Kasım 1999, 110 sayfa Bu tez Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail arasında kendine Özgü nitelik taşıyan patronaj ilişkilerini ve bunun yanısıra bu ilişkinin 20. Yüzyıl'ın son onyılında gösterdiği yönelmeyi stratejik açıdan ele almaktadır. Soğuk Savaş'tan bu yana değişim gösteren tehdit algılamalarının, ABD'nin Ortadoğu'da süregelen çıkarlarının, hem İsrail hem de ABD içinde değişim geçiren sosyopolitik dinamiklerin ve halen devam etmekte olan Ortadoğu Barış Süreci'nin ışığında iki ülkenin de stratejik işbirliğini, içinde bulunduğumuz zamana kadar mümkünolabilecek en uygun düzeye getirdikleri söylenebilir. Görüşler, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin halen sabit bir ivme ile büyüdüğünde birleşiyor, ancak bu ilişkiler ittifak diye tanımlanacak bir seviyeye ulaşmıyor. Daha da önemlisi bu araştırmadan elde ettiğimiz gözlemler, uzun bir süredir savunma konularında“kendi kendine yeterlilik”politikasına bağlı kalan İsrail'in, Amerika'yla olan stratejik ilişkilerin artması bağlamında sözkonusu bu politikasından uzaklaştığını ve sonuç olarak ta bu ülkenin Washington'a karşı askeri ve siyasi bağlamda gittikçe daha fazla yükümlülük altına girdiğini ortaya sergiliyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT U.S.-ISRAELI STRATEGIC COOPERATION IN THE 1990s: FROM STRATEGIC ALLIANCE TO STRATEGIC LIABILITY? Esmer, O. Alparslan M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha Altunışık November 1999, 110 pages The thesis intends to analyze the atypical patron-client relationship between the United States and Israel from strategic perspective and the major turn it took in the last decade of the 20th Century. In the light of changing threat perceptions after the Cold War, continuous U.S. interests in the Middle East, transforming socio-political dynamics both within the United States and Israel, and the ongoing peace process, both countries have reached an“optimal level”of strategic cooperation so far. Opinions converge at the same juncturethat the strategic relationship between the two countries still grows on a steady level, but remains short of forming an alliance. Most importantly, we observe that the client state's long-adhered policy of“self-reliance on defense matters”is being forfeited to that relationship and Israel becomes more and more liable to its patron, both militarily and politically.