Ortaöğretim öğrencilerinin kullandığı öğrenme stratejileri ile matematik dersi akademik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between the learning strategies of the secondary school students with academic achievement in mathematics and their attitudes towards
  1. Tez No: 821059
  2. Yazar: DİLEK TEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MURAT ELLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Öğrenme Stratejisi, Tutum, Mathematics, Learning Strategy, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin kullandığı öğrenme stratejilerinin matematik dersi akademik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelindeki araştırmanın evrenini 2021-2022 öğretim yılında İzmir ili Menemen ve Çiğli ilçelerinde bulunan 23 adet ortaöğretim kurumunda öğrenim görmekte olan 13181 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini aynı ilçelerden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 516 10. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veriler ölçek yardımıyla toplanmış ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak çalışma tamamlanmıştır. Veri toplama aracı“Kişi Tanıma, Formu”,“Öğrenme Stratejilerini Belirleme Ölçeği”ve“Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”nden oluşmaktadır. Ölçekler uygulandıktan sonra elde edilen veriler için betimsel istatistikler uygulanmış ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Güvenirlik analizi için Jamovi (2.2.5.0) paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek için Kolmogrov-Smirnov testi yapılmıştır. Analizler SPSS 25 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak 10. sınıf öğrencilerinin strateji kullanımı ile matematiğe yönelik tutumları ve matematik dersi akademik başarıları arasında pozitif yönlü orta dereceli bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra öğrencilerin öğrenme stratejilerini iyi düzeyde kullandıkları, kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha fazla strateji kullandığı, okul türüne göre strateji kullanımının istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu, tutumun cinsiyete ve anne-baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, okul türüne göre ise istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Matematik dersi akademik başarı durumları cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha başarılı olduğu, akademik başarının okul türü ve annenin ve babanın eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the learning strategies used by secondary school students and their academic achievement in mathematics course and their attitudes towards mathematics course. The population of the research in the relational scanning model consists of 13181 students studying in 23 secondary education institutions in Menemen and Çiğli districts of İzmir in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 516 10th grade students selected from the same districts by stratified sampling method. In the study, the data were collected with the help of scale and the study was completed by using quantitative research methods. Data collection tool consists of“Person Recognition Form”,“Learning Strategies Determination Scale”and“Attitude Scale towards Mathematics Lesson”. After applying the scales, descriptive statistics were applied for the data obtained and reliability analysis was made. Jamovi (2.2.5.0) package program was used for reliability analysis. Kolmogrov-Smirnov test was performed to determine whether the data were normally distributed. Analyzes were made using the SPSS 25 package program. As a result, it was seen that there was a positive moderate relationship between 10th grade students' strategy use, their attitudes towards mathematics and their academic achievement in mathematics. In addition, it was observed that students used learning strategies at a good level, female students used more strategies than male students, and the use of strategies according to school type showed statistically significant differences. It has been determined that the students' attitudes towards the mathematics lesson are at a moderate level, there is no significant difference according to gender and parental education level, and there are statistically significant differences according to school type. When the academic achievement status of the mathematics course was examined according to the gender variable, it was determined that the female students were more successful than the male students, and the academic achievement showed significant differences according to the variables of school type and educational status of the mother and father.