Yapısalcı öğrenme yaklaşımıyla model kullanmanın öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarına ve genelleme becerilerine etksi
The Effect of using models with constructivist learning approach on students' attitudes towards mathematics and on their generalization ability
- Tez No: 127452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yapısalcı Öğrenme Modeli, Tümevarım, Öğrenme VI, Constructivist Learning Model, Induction, Learning VII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Bu çalışmada; matematik müfredatına ait tümevarım ünitesinin içindeki“Ardışık Toplamlar”konusu seçilerek bu konuyla ilgili modeller geliştirilmiştir. Bu modellerle Kaşüstü Çok Programlı Lisesinde oluşturulan 20 kişilik deney grubunda yapısalcı öğrenme yaklaşımı ve buna ait stratejiler kullanılarak dersler işlenmiştir. Daha sonra hazırlanan başarı testi ile aynı konunun geleneksel metotlarla işlendiği Köprübaşı Çok Programlı Lisesinde oluşturulan 20 kişilik kontrol grubuyla yapısalcı öğrenme yaklaşımının kullanıldığı Kaşüstü Çok Programlı Lisesinde oluşturulan deney grubu öğrencilerinin öğrenme düzeyleri belirlenmiştir. Modeller kullanılmadan önce deney grubunun matematik ile ilgili düşünceleri ön mülakat formlarıyla alınmış, modeller kullanıldıktan sonra son mülakat formları yardımıyla öğrencilerin düşünceleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, öğrenciler modelleri kullanırken araştırmacı öğretmen yöntemiyle gözlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, yapısalcı öğrenme ve buna ait stratejilerin uygulanarak ders işlenilen deney grubunda öğrenci başarısının, geleneksel metotla ders işlenilen kontrol grubundan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin model kullanırken matematiğe karşı olumlu tutum gösterdikleri belirlenmiştir. Bu sonuçlar, öğrencinin merkezde olduğu yapısalcı öğrenme modelinin öğrenci başarısını olumlu yönde etkilediğini, bu nedenle yapısalcı öğrenme modeline ait stratejilerin kullanılabileceği öğrencilere yaparak, yaşayarak öğrenme deneyimi kazandıran ders programlarının geliştirilmesinin Milli Eğitim Bakanlığına önerilmesinin önemini ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Using Models with Constructivist Learning Approach on Students' Attitudes Towards Mathematics and on Their Generalization Ability In this study, the subject“Sum of Integers”in the unit“Induction”of mathematics curriculum is chosen and the models related with this subject are developed. The Constructivist Learning Teory and its strategies are applied on the experiment group of 20 students at Kaşüstü Çok Programlı High School and the lessons are taught by this way. After that by the help of the surveys that are prepared in advance the level of learning the same subject is found out with the control group of 20 students at Köprübaşı Çok Programlı High School where traditional method is used while teaching maths. Before using the models, the opinions of experimental group about mathematics are taken by pre-interview forms and after using the models by the help of last interview forms the opinions are compared. Also students are observed while using the models by means of action research method. At the end of this research, it is pointed out that the students' success is higher at the experimental group that the lessons are taught by using models than the control group that traditional method is used. In addition to this, it is observed that the students developed positive attitude againist maths. The results show that student-centered constructivist model affects students' success positively so improving the strategies of this approach which are suitable to apply and which earn students learning by experience through doin should be proposed to Ministry of Education.