Richard Rorty's possibility of solidarity out of the Kantain game
Richard Rorty'de Kant'çı oyunun dışında dayanışma olanaklılığı
- Tez No: 82107
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İmgesel yakınlık, liberal demokratik ütopya, bütüncül pragmatizm. iv, Imaginative acquaintance, liberal democratic Utopia, holistic pragmatism. in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz RICHARD RORTY'DE KANT'ÇI OYUNUN DIŞINDA DAYANIŞMA OLANAKLILIĞI Camcı, Cihan Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Mayıs, 1999, 63 sayfa Richard Rorty ahlaki eylemi deneyimlenebilirliğin ya da betimlenebilirliğin olanaklılığıyla temellendirme eğilimlerine karsı çıkıyor. Kant'ta deneyimin koşullanmamış koşulu olan askın özne için gerekli bu temel, dilbilimsel dönüm noktasından sonra açıklanmayan açıklayıcılar için gereklilik olarak sürüyor. Ahlaki eylemi ve dayanışmayı temellendirme eğilimlerinin yerine Rorty, imgesel yakınlık aracılığıyla burada olmanın ve dayanışmanın olanaklılığım vurguluyor. Bu olanaklılık inanç ve arzunun biraradalığı ile yeniden yorumlanabiliyor. Özel yaşamlarımızı birarada olmaya bağlantılandırmanın zorunlu olmayan koşulu ancak aşkın öznenin yerini bir insanda, birden çok insan yaşıyormuşcasına çoğul olan bir öznenin almasıdır. Bu öznenin içindeki çoğul parçalılıkta bir parçayı diğerine, ussal olmayanı ussal olana, evrensel geçerliği olan bir doğru için feda etmek gerekmiyor. Aksine bu bütüncül olanaklılıkta farklılıkların ön belirlenmiş bir amaca yönlenmesi gerekliliği düşüncesini bir yana bırakıp, karşılıklı empatik anlama yolunu bulabiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RICHARD RORTY'S POSSIBILITY OF SOLIDARITY OUT OF THE KANTIAN GAME Camcı, Cihan MS, Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam May, 1999 63 pages Richard Rorty is against the tendencies which ground moral action with the possibility of experienceability or describability. The necessity of the transcendental subjectivity that is the unconditioned condition of experience in Kant endures after the 'Linguistic Turn' as the necessity of unexplained explainers. Instead of the attempts to found moral action and solidarity, Rorty emphasizes the togetherness of beliefs and desires as an reinterpretation of the possibility of being here and the possibility of solidarity through imaginative acquaintance. Being here in our private lives can be bridged to being together nonessentially provided that our transcendental subjectivity is replaced by the plurality of selves which exist together as if two or more persons exist at the same human being. There is no necessity to submit one part to the other, irrational to rational for a universally valid truth in this holistic possibility, on the contrary, there is the possibility of mutual emphatic understanding through dropping the idea of differences strive towards a fulfillment that can be predetermined by a transcendental ego.