4. sınıf öğrencilerinin sosyo-demografik özellikleri ve oyun tercihlerine göre mükemmeliyetçilikleri ve bilinçli farkındalıkları
Mindfullness and perfectionism of 4th. grade students according to their socio-demographic characteristics and game preferences
- Tez No: 821081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: oyun, mükemmeliyetçilik, bilinçli farkındalık, Play, Perfectionism, Mindfulness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada 4. sınıf öğrencilerinin sosyo-demografik özellikleri ve oyun tercihlerine göre mükemmeliyetçilikleri ve bilinçli farkındalıkları incelenmiştir. Çalışmanın amacı öğrencilerin cinsiyetlerinin, kardeş sayılarının, anne baba birliktelik durumlarının, oyun oynama alanı tercihlerinin, oyunda ödül ve cezayı önceden bilme durumu tercihlerinin, oyun oynama amaçlarının, oyundaki iş birliği tercihlerinin ve oyun türü tercihlerinin mükemmeliyetçilikleri ve bilinçli farkındalıkları üzerindeki rolünü saptamaktır. Ayrıca tüm bu değişkenlerin mükemmeliyetçiliğin alt boyutu olan kendine yönelik mükemmeliyetçilik ve sosyal kaynaklı mükemmeliyetçilik; bilinçli farkındalığın alt boyutu olan farkındalık ve tutum düzeyleri üzerindeki rolleri de incelenmiştir. Bunların haricinde öğrencilerin bilinçli farkındalıkları ile mükemmeliyetçilikleri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi olan betimsel yöntem ve araştırma modeli olarak da tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir ili Menemen ilçesindeki devlet ilkokullarında okuyan 374 tane 4. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin mükemmeliyetçilik düzeylerini belirlemek amacıyla“Çocuk ve Ergen Mükemmeliyetçilik Ölçeği”, bilinçli farkındalık düzeylerini belirlemek amacıyla“BAÜ Çocuklar İçin Mindfulness Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca sosyo-demografik özellikler ve oyun tercihlerini belirlemek için de bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS 25 programı kullanılmıştır. Araştırmada veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik test olan Bağımsız Gruplar t-Testi, ANOVA Testi, Scheffe Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda; öğrencilerin cinsiyetlerine ve anne baba birliktelik durumlarına göre mükemmeliyetçilik, kendine yönelik mükemmeliyetçilik ve sosyal kaynaklı mükemmelliyetçilik düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kardeş sayılarına göre mükemmeliyetçiliklerinde ve kendine yönelik mükemmeliyetçiliklerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyete göre bilinçli farkındalıklarında ve tutum düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Anne baba birliktelik durumlarına göre ve kardeş sayılarına göre bilinçli farkındalıklarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin mükemmeliyetçilik ve alt boyutları olan kendine yönelik mükemmeliyetçilik ve sosyal kaynaklı mükemmeliyetçilik düzeyleri ile oyun tercihleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin oyun tercihlerine göre bilinçli farkındalıklarında ve alt boyutu farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak oyun oynama alanı tercihleri ve oyun oynama amacına göre tutum düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, perfectionism and mindfulness of 4th grade students were examined according to their socio-demographic characteristics and game preferences. The aim of the study is to determine the role of students' gender, number of siblings, parental union status, playground preferences, pre-awareness of reward and punishment in the game, game-playing goals, cooperation preferences in the game, and game type preferences on perfectionism and mindfulness. In addition, self-directed perfectionism and social-based perfectionism, which is the sub-dimension of perfectionism of all these variables; The roles on awareness and attitude levels, which are the sub-dimensions of mindfulness, were also examined. Apart from these, the relationship between students' conscious awareness and their perfectionism was also examined. In the research, descriptive method, which is a quantitative research method, and scanning model as research model were used. The sample of the research consists of 374 4th grade students studying in public primary schools in the Menemen district of İzmir. In the research,“Child and Adolescent Perfectionism Scale”was used to determine the perfectionism levels of the students, and“BAU Mindfulness Scale for Children”was used to determine the level of mindfulness. In addition, an information form was used to determine socio-demographic characteristics and game preferences. Data analysis SPSS 25 program was used in the research. Since the data showed normal distribution in the study, Independent Groups t-Test, ANOVA Test, Scheffe Test and Pearson Correlation Analysis, which are parametric tests, were used. As a result of the research findings; There was no significant difference in the levels of perfectionism, self-directed perfectionism, and social-based perfectionism according to the gender of the students and their parents' relationship status. A significant difference was found in their perfectionism and self-directed perfectionism according to the number of siblings. A significant difference was found in students' mindfulness and attitude levels according to gender. Mindfulness does not make a significant difference according to the status of parents and the number of siblings. There was no significant difference between the levels of perfectionism and its sub-dimensions, self-directed perfectionism and social perfectionism, and game preferences. There was no significant difference between students' mindfulness and sub-dimension awareness levels according to their game preferences. However, there is a significant difference in the level of attitudes according to the preferences of the playing area and the purpose of playing the game.