60-72 aylık okul öncesi dönem çocuklarının öz düzenleme becerilerinin mekân konum algısı destekli sosyal katılımlı oyun etkinlikleri sürecinde incelenmesi
Examination of 60-72 months-oldpreschool period children's self-regulation skills in the process of social participation activities supported with space location perception
  1. Tez No: 821116
  2. Yazar: KÜBRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DOGAN TEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan da Konum Algısı, Okul Öncesi Eğitimi, Öz Düzenleme, Perception of Space Position, Pre-School Education, Self Regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırma da 60-72 aylık okul öncesi dönem çocuklarının öz düzenleme becerilerinin mekân konum algısı destekli sosyal katılımlı oyun etkinlikleri sürecinde incelenmesi amacıyla yakınsayan paralel karma yöntem deseni kullanılmıştır. 2021-2022 eğitim- öğretim yılında Kütahya il merkezinde bulunan MEB'e bağlı resmi bir anaokulunda eğitime devam eden 60-72 aylık 18 çocuk örnekleme alınmıştır. Araştırma da veriler 'Dereceli Puanlama Anahtarı', 'Demografik Bilgi Formu' ve 'Anektod Formu' kullanılarak toplanmıştır. Etkinlikler de gözlemlenen öz düzenleme becerileri alt kategorileri olan üst bilişsel düzenleme, davranışsal düzenleme ve duygusal ve motivasyonel düzenleme becerileri alt kategorileri ile mekan da konum algısı kategorisi altında incelenirken betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Öz düzenleme becerileri alt kategorilerinden elde edilen puanların cinsiyet değişkenine göre incelenmesi için Mann Whitney U analizi kullanılmıştır. Öz düzenleme becerileri alt kategorileri olan üst bilişsel düzenleme, davranışsal düzenleme ve duygusal ve motivasyonel düzenleme becerilerinin birbirleri arasındaki ilişki durumunun incelenmesi için Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda çocukların etkinliklerde öz düzenleme becerileri ve mekan da konum algısına dair davranışlar ortaya koydukları görülmüştür. Gözlemlenen öz düzenleme becerileri alt kategorileri arasında en fazla üstbilişsel düzenleme becerilerine en az duygusal ve motivasyonel düzenleme becerilerine yönelik davranışlarla karşılaşılmıştır. Mekan da konum algısına dair gözlemlenen davranışlar en çok basit kroki ve harita okuma çalışmaları içeren etkinliklerde gözlemlenmiştir. Öz düzenleme becerileri alt kategorilerinden alınan puanların erkek çocukların lehine olduğu bulunmuştur. Öz düzenleme becerileri alt kategorileri arasında yüksek ve anlamlı düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, convergent parallel mixed method design was used in order to examine the self-regulation skills of 60-72 month-old preschool children during the process of socially involved play activities supported by spatial location perception. In the 2021-2022 academic year, 18 children aged 60-72 months who continue their education in an official kindergarten affiliated to the Ministry of National Education in the city center of Kütahya were taken into the sample. In the research, data were collected using the 'Rating Key', 'Demographic Information Form' and 'Class Observation Form'. The descriptive analysis method was used while the activities were examined under the subcategories of self-regulation skills, metacognitive regulation, behavioral regulation, emotional and motivational regulation skills, and spatial location perception. Mann Whitney U analysis was used to analyze the scores obtained from the sub-categories of self-regulation skills according to the gender variable. Spearman correlation analysis was used to examine the relationship between self-regulation skills, metacognitive regulation, behavioral regulation, and emotional and motivational regulation skills. In line with the information obtained from the research, it was observed that the children exhibited behaviors related to self-regulation skills and spatial location perception in activities. Among the observed sub-categories of self-regulation skills, the behaviors towards metacognitive regulation skills at most and emotional and motivational regulation skills at least were encountered. Observed behaviors regarding spatial location perception were mostly observed in activities that included simple sketch and map reading exercises. It was found that the scores obtained from the sub-categories of self-regulation skills were in favor of male students. It was found that there was a high and significant correlation between the sub-categories of self-regulation skills.