Total abdominal histerektomi ve total laparoskopik histerektomi olgularının karşılaştırılması
Retropective evaluation of total laparoscopic hysterectomy and total abdominal hysterectomy cases in our clinic between january 2009 and december 2013 which performed for benign conditons
- Tez No: 821133
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Total Laparoskopik Histerektomi, Total Abdominal Histerektomi, operatif ve postoperatif sonuçlar, Total Laparoscopic Hysterectomy, Total Abdominal Hysterectomy, operative and postoperative results
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ocak 2009-Aralık 2013 Tarihleri arasında kliniğimizde benign nedenlerle gerçekleştirilen Total Abdominal Histerektomi ve Total Laparoskopik Histerektomi Olgularının Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada Ocak 2009-Aralık 2013 yılları arasında kliniğimizde benign nedenlerle yapılan TLH ve TAH hastalarının verilerini karşılaştırarak, cerrahi yaklaşımın operatif ve postoperatif sonuçlar üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, kliniğimizde Ocak 2009- Aralık 2013 yılları arasında benign nedenlerle histerektomi yapılan 250 olgu retrospektif olarak incelendi. Olgular TLH ve TAH olarak gruplandırıldı. Olguların demografik özellikleri, preoperatif histerektomi endikasyonları, preoperatif tromboz proflaksisi, preoperatif hemoglobin değerleri, ameliyat süreleri, uterus boyut ve ağırlıkları, intraoperatif ve postoperatif morbidite ve komplikasyon bilgileri, uygulanan ek operasyonlar, postoperatif hemoglobin değerleri, hastanede kalış süreleri, postoperatif patoloji sonuçları kaydedildi. Komplikasyonlar, üriner sistem hasarı, barsak yaralanması, yara yeri infeksiyonu, yara yeri/cuff dehissensi, tekrar cerrahi gereksinimi ve ilk bir ayda gelişen komplikasyon olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 250 olgunun 150'sine abdominal total histerektomi (%60), 100'üne total laparoskopik histerektomi (%40) yapılmıştı. Operasyonların yıllara göre dağılımı, gravida, parite, doğum şekli, geçirilmiş abdomino-pelvik cerrahi açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. TLH grubunda ortalama yaş 52,4 ±8,59, TAH grubunda ortalama yaş 47,21 ±4,46 olup, TLH daha çok postmenapozal hastalarda %64 (n:64), TAH ise daha çok premenapozal hastalarda %76.67(n:115) uygulanmıştı. TLH grubunda BMI 31,92 ±6,06 ve TAH grubunda 29,09 ±3,34 olup fark, istatistiksel olarak anlamlıydı. TLH grubunda %22 (n:22) ve TAH grubunda %52 (n:78) oranında en sık endikasyon, anormal uterin kanama ve myoma uteri birlikteliği idi. Uterus ağırlıkları, TAH grubunda 426,17 ±380,0 gram olup belirgin olarak TLH grubundan 200,21 ±114,23 gram yüksek bulundu. TLH grubunun hastanede kalış süresi 2,53±1,25 gün ile TAH grubundan 2,99±1,22 gün ortalaması ve preop-postop hemoglobin değişim yüzde ortalamaları açısından TLH grubunda 7,43±9,61 TAH grubundan 10,09±9,55 istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. TLH grubunda ek operasyon varlığı (%58) TAH grubuna göre (%34,7) istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. (p=0,0001).Operasyon süresi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyon oranları, intraoperatif kan kaybı ve eritrosit transfüzyon gereksinimi açısından gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Abdominal ve Laparoskopik histerektomi sonuçları karşılaştırıldığında komplikasyonlar açısından anlamlı fark izlenmemekle birlikte TLH olgularının yatış süreleri anlamlı düzeyde daha kısadır. Bu sonucun standardize edilmiş olgu sayısının azlığından kaynaklandığı ve daha geniş vaka sayısı içeren çok merkezli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT Retropective evaluation of Total Laparoscopic Hysterectomy and Total Abdominal Hysterectomy cases in our clinic between January 2009 and December 2013 which performed for benign conditons. Objective: In this study we aimed to evaluate the effect on the results of perioperative and postoperative outcomes,compairing their data, performed for a benign condition of Total Laparoscopic Hysterectomy and Total Abdominal Hysterectomy cases. Matherial and Method: In our study , 250 patients who underwent hysterectomy for benign reasons were retrospectively analized. All cases were grouped as abdominal, total and laparoscopic hysterectomies. The patients' demographic characteristics, preoperative hysterectomy indications, preoperative thrombosis prophylaxis, preoperative hemoglobin levels, operating time, uterine size and weight, intraoperative and postoperative morbidity and complications information, applied additional operations, postoperative hemoglobin levels, length of hospital stay, postoperative pathology results were recorded. Complications, urinary tract injury, bowel injury, wound infection, wound / cuff dehiscence, the need for second surgery and first month complications were classified. Results: 150 to 250 patients in the study received total abdominal hysterectomy (60%), 100 in total laparoscopic hysterectomy (40%) operations had been performed. According to year of operations, gravida, parity, mode of delivery, previous abdomino-pelvic surgery were no significant differences between the groups in terms. The avarage age 52.4 ± 8.59 in the TLH group, 47.21 ± 4.46 in the TAH group and the TLH more than 64% in postmenopausal patients (n = 64), 76.67% in TAH mostly premenopausal patients (n = 115 ) was applied. Mean age 52.4 ± 8.59 in the TLH group, mean age 47.21 ± 4.46 in the TAH group and the TLH more than 64% in postmenopausal patients (n = 64), 76.67% in TAH mostly premenopausal patients (n = 115 ) was applied. TLH 31.92 ± 6.06 and BMI 29.09 ± 3.34 and in tah' difference was statistically significant . BMI 31.92 ± 6.06 in the TLH group and 29.09 ± 3.34 in the TAH group and the difference was statistically significant.TLH group, 22% (n = 22) and 52% in the TAH group (n = 78) percent of the most frequent indications of abnormal uterine bleeding and uterine myoma was associated. Uterine weight, 426.17 ± 380.0 grams in TAH group and 200.21 ± 114.23 grams significantly higher than the TLH. TLH group, 2.53 ± 1.25 days in the hospital length of stay 2.99 ± 1.22 days with the TAH group, the average preoperative and postoperative hemoglobin and mean percent change in the TLH group 7.43 ± 9.61 in terms TAH group 10.09 ± 9, 55 found significantly lower. The presence of additional operations in the TLH group (58%) compared to the TAH group (34.7%) was significantly higher. (p = 0.0001). Operative time, intraoperative and postoperative complication rates, intraoperative blood loss and erythrocytes transfusion requirements in terms didn't differ significantly between the groups. Conclusion: When compared the results of abdominal and laparoscopic hysterectomy, although no significant difference in terms of complications, TLH length of stay of cases is significantly shorter. This result stems from the small number of cases have been standardized, and a larger number of cases of a multicentric study suggest that it is done.