Psychrometric and thermodynamic analysis and energy balance installation of mine air in O.A.L. Çayırhan coal mine
O.A.L. Çayırhan Kömür İşletmesi'nde havalandırma şebekesinin psikometrik ve termodinamik analizi ve enerji dengesinin oluşturulması
- Tez No: 8211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Psikometrik özellikler, iş kaybı, kütle akış oram, termodinamik denge. vı, Psyhr ometr i c properties, lost work, mass flow rate, thermodynamic equilibrium. i v
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET O.A.L ÇAYIRHAN KÖMÜR İSLETMESİNDE HAVALANDIRMA SEBEKEStNÎN PSÎKOMETRÎK VE TERMODİNAMİK ANALIZ! VE ENERJİ DENGESİNİN OLUŞTURULMASI ALTAY, Hüseyin Hüsnü Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tevfik Güyagüler Şubat 1990, J 3 0 Sahife Bu tezde O.A.L Kömür Ocaklarında yapılan ölçümler sonucu elde edilen yas ve kuru hava, basınc ve hava hızı verilerinden yarar lanılarak ocak havasının psikometrik ve termodinamik analizi yapılmıştır. 13 k olarak, ocaklarda yapılan ölçümler, kullanılan yöntemler açıklanarak sunulmuştur. Atmosferik havanın ocak içerisinde bulunduğu sürede etkisi altına girdiği psikometrik değişimler saptanmıs, her kavşak için psikometrik değerler hesaplanarak açıklanmıştır. Daha sonra, havanın ocak içerisindeki hareketi boyunca oluşan is kayıp! arı ve bu kayıplari karşılamak için gereken güç, miktarı termodinamik açıdan incelenmiştir. Bunun için psikometrik sonuçlar kullanılmış ve enerji dengesi oluşturulmuştur. Psikometrik özelliklerin saptanması, ve hava kollarına ait enerji hesaplamaları için bir bilgisayar programı vyazılmış ve bu program çıktıları ile birlikte ayrıntılı olarak açıklanmı ştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PSYCHROMETRIC AND THERMODYNAMIC ANALYSTS AND ENERGY BALANCE INSTALLATION OF MINE AIR IN * O.A.L. ÇAYIRHAN COAL MINE " ALTAY, Hüseyin Hüsnü M.S. in Mining Eng. Supervisor.- Assoc. Prof. Dr. Tevfik Güyagüler February 1990, 110 Pages In this research, the psychrometr j c and thermodynamic analysis of Cayxrhan coal mine was studied by using wet-bulb and dry-bulb temperatures, barometric pressure and air velocity values as data which have been obtained as a result of measurements carried out in the mine. First, the field measurements and the instrument used were explained. The processes that atmospheric air undergoes in the mine were observed and psychrometric properties of all the junctions has been recorded. Then, the amount of work done by and/or to the air were Calculated and balanced with the amount of power required to overcome work losses. A computer program to calculate the psychrometric properties and to use these properties illas input to calculate the thermodynamic relationships, such as heat components, of the ventilating air of the mine.