Sağlıklı yaşlanma kavramı çerçevesinde 65 yaş üstü bireylerin sosyalizasyon ve yalnızlık durumlarına ilişkin nitel bir araştırma
A qualitative research on socialization and loneliness of individuals over 65 in the framework of the concept of healthy aging
  1. Tez No: 821215
  2. Yazar: MELİS ECEM ÇIPLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KAYLI, PROF. DR. MEHMET EMİN LİMONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlılık, yalnızlık, sosyal izolasyon, sağlıklı yaşlanma, old age, loneliness, social isolation, healthy aging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı; 65 yaş üstü bireylerin sosyalizasyon ve yalnızlık durumlarını, sağlıklı yaşlanma kavramı çerçevesinden değerlendirmektir. Bu araştırmada, 65 yaş üstü bireylerin farklı çevresel ve sosyo-kültürel koşullar altında deneyimledikleri yalnızlık ve sosyalizasyon durumlarını derinlemesine incelemek ve bu inceleme bağlamında sağlıklı yaşlanma kavramının değişimine bakmak amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma yöntemiyle tasarlanmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Manisa'da yaşayan 20 yaşlı ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde literatür taraması sonucunda elde edilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler MAXQDA nitel analiz programına aktarılarak tematik olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Sağlıklı yaşlanma kavramının belirleyicileri üzerinden yaşlıların yalnızlık ve sosyalizasyon durumlarının ele alındığı bu araştırmada, katılımcıların yaşlılık deneyimlerinin; fiziksel sağlık, bağlı oldukları sosyal çevre ve ekonomik koşullarıyla ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca eğitim durumu ve boş zaman aktiviteleri de hissedilen yalnızlık üzerinde etkilidir. Sonuçlar: Yaşlıların yalnızlıktan korunması ve sağlıklı yaşlanma anlayışıyla desteklenmesi tam bir iyilik hali açısından oldukça önemlidir. Yaşlılık döneminde yaşanan sosyal yalıtım sorunlarının doğru değerlendirilmesi ve yalnızlığın sağlıklı yaşlanma kavramının hayata geçirilerek önlenmesi profesyonel sosyal hizmet müdahaleleriyle mümkündür. Bu araştırma, planlanacak müdahalelere ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the research; The aim of this study is to evaluate the socialization and loneliness of individuals over the age of 65 within the framework of the concept of healthy aging. In this research, it is aimed to examine the loneliness and socialization situations experienced by individuals over 65 years old under different environmental and socio-cultural conditions and to look at the change in the concept of healthy aging in the context of this review. Materials and Methods: The research was designed with the qualitative research method. Semi-structured interview technique was used in the research. Face-to-face interviews were conducted with 20 elderly people living in Manisa. In the interviews, a semi-structured interview form obtained as a result of the literature review was used. The collected data were transferred to the MAXQDA qualitative analysis program and thematic analysis was performed. Findings: In this study, in which the loneliness and socialization status of the elderly were discussed through the determinants of the concept of healthy aging, it was determined that the participants' old age experiences were related to their physical health, social environment and economic conditions. In addition, educational status and leisure activities are also effective on loneliness. Conclusions: Protecting the elderly from loneliness and supporting them with a healthy aging approach is very important for a complete well-being. Accurate evaluation of social isolation problems experienced in old age and prevention of loneliness by implementing the concept of healthy aging are possible with professional social work interventions. This research is of great importance in terms of shedding light on the interventions to be planned.