The role of NATO's enlargement policy in the Russia-Ukraine crisis
NATO'nun genişleme politikasının Rusya-Ukrayna krizindeki rolü
  1. Tez No: 821368
  2. Yazar: KÜBRA SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik stratejileri, güvenlikleştirme teorisi, Kopenhag Okulu, küreselleşme, NATO'nun genişleme politikası, Rusya-Ukrayna krizi, Copenhagen School, globalization, NATO's enlargement policy, Russia-Ukraine crisis, securitization theory, security strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Sovyetler Birliği'nin parçalanması ve Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle birlikte değişen güç dengeleri, küreselleşen uluslararası sistemde köklü yapısal değişiklikleri, yeni güvenlik yaklaşımlarını ve tartışmalarını beraberinde getirmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortak savunma ve güvenlik amacıyla Sovyet tehdidine karşı kurulmuş askeri bir ittifak olan NATO, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı dağıldığı halde kendine yeni bir misyon ve meşruiyet alanı yaratmak amacıyla varlığını genişleyerek sürdürmektedir. Bu çalışma, Soğuk Savaş sonrası değişen uluslararası sisteme uyum sağlamaya dayanan NATO'nun dönüşüm süreci ve bu süreçle birlikte ortaya çıkan yeni güvenlik stratejileri ve güncel gelişmeler ışığında NATO'nun genişleme politikasının Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı rol üzerinde durmaktadır. Bu bağlamda NATO'nun genişleme politikası, uluslararası ilişkilerde güvenlik kavramı ve tarihsel arka planı dikkate alınarak incelenmiş, Soğuk Savaş sonrası küreselleşen dünyada değişen güvenlik teorileri ve yeni emperyalizm yaklaşımı temel alınarak, nitel içerik analizi yöntemiyle Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme teorisi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma kapsamında NATO'nun genişleme politikası, çatışmaların çıkması ve tırmanmasını engellemek bir yana Rusya'yı çevreleme amacı doğrultusunda güvenlik ikilemlerinin yarattığı risklerin barışa evrilmesine engel olan ve Rusya-Ukrayna krizinde büyük rol oynayan temel bir etken olarak görülmektedir. Çalışmanın bu temel argümanı bağlamında NATO'nun genişleme politikası doğrultusunda attığı adımları, yeni güvenlik stratejilerini ve askeri müdahalelerini dikkate aldığımızda, NATO'nun genişleme politikası ve Rusya-Ukrayna krizini doğuran temel sebepler arasında doğrudan güçlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the era after Cold War, the changing balance of power following the dissolution of the Soviet Union brought about fundamental structural changes, new security approaches, and debates in the globalizing international system. NATO, a military alliance established after World War II for common defense and security against the Soviet“threat”, continues to expand to create a new mission and legitimacy for itself despite the disintegration of the Soviet Union and the Warsaw Pact. This study emphasizes the role NATO's enlargement policy played in the Russia-Ukraine crisis in view of new security strategies and current developments that have emerged because of NATO's transformation process based on adapting to the changing international system in the post-Cold War. For this purpose, NATO's enlargement policy was studied considering the concept of security in international relations, taking into account its historical background, and has been evaluated using the Copenhagen School's securitization theory with the qualitative content analysis method, based on the new imperialism approach and changing security theories in the post-Cold War globalizing world. Within the scope of this study, NATO's enlargement policy is seen as a key indicator that played a crucial role in the Russia-Ukraine crisis, preventing the risks posed by security dilemmas from evolving into peace in line with the aim of containing Russia, let alone preventing the outbreak and escalation of conflicts. In the context of this main argument of the study, when we consider the steps taken by NATO in line with its enlargement policy, new security strategies, and military interventions, it becomes obvious that there is a strong direct relationship between NATO's enlargement policy and the fundamental reasons for the Russia-Ukraine crisis.