2018-2021 yılları arasında bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi adli psikiyatri konseyinde değerlendirilen olguların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the cases evaluated at bursa Uludağ University medical faculty forensic psychiatry comittee between2018-2021
- Tez No: 821398
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TÜRKMEN İNANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli psikiyatri, ceza sorumluluğu, vasi tayini, maluliyet, cinsiyet değişikliği, Forensic psychiatry, criminal responsibility, guardianship, disability, gender transition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Adli psikiyatri hukuk ve tıp bilimi arasında köprü oluşturarak, adli sisteme dahil olmuş kişilerin ruhsal bozukluklarını yasal çerçevede değerlendiren, yargılama sürecinde bu konularla ilgili sorulara yanıt arayan ve bilirkişilik yapan birçok bilim dalının kaynaşmasından oluşmuş multidisipliner bir alandır. Bu çalışmada Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi Adli Psikiyatri Kurulu'nca 2018-2021 yılları arasında değerlendirilen olguların adli raporları, kurumların resmi istek yazıları, soruşturma evrakları ve epikrizlerini içeren hasta dosyaları psikiyatri kliniği arşivinden elde edilerek retrospektif olarak taranmış 1791 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Olgular sosyo-demografik özellikleri, değerlendirilme zamanı (yıl, ay, mevsim), rapor isteyen makamlar (mahkeme, savcılık, emniyet müdürlüğü, sgk), bu makamların bulunduğu yerleşim birimleri (il, ilçe), raporların düzenlenmesini gerektiren dava türü (ceza, medeni hukuk), adli rapor istenme nedenleri, varsa suç ve tutukluluk durumları, alışkanlıkları, psikiyatrik tanıları ve raporda belirtilen sonuçlar literatür eşliğinde tartışılarak adli psikiyatrik olguları değerlendirirken karşılaşılan sorunlar ortaya konmuştur. Olguların en sık (%30,3) 2019 yılında ve sonbahar (%28,8) mevsiminde muayene edildiği görülmüştür. Olguların yaş ortalaması 38,4±14,5 olup %71,9'u erkek olarak saptanmıştır. Olguların en sık psikotik bozukluk (%21,7) tanısı aldığı, en sık ceza sorumluluğu (%39,4) sebebi ile gönderildiği görülmüştür. TCK 32/1 madde kapsamında değerlendirilen olguların %54,8'inin psikotik bozukluk, TCK 32/2 madde kapsamında değerlendirilen olguların %69,8 inin hafif derecede mental retardasyon, vasi tayini gerekli olguların %29'unun bunama tanısı aldığı saptanmıştır. Olguların %40,5'inin suç sebebi ile gönderildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Forensic psychiatry is a multidisciplinary field formed by the fusion of many branches of science that creates a bridge between law and medical science, evaluates the mental disorders of people included in the judicial system within the legal framework, seeks answers to questions about these issues during the trial process and acts as an expert. In this study, 1791 cases were retrospectively scanned from the archives of the psychiatry clinic, including the forensic reports of the cases evaluated by the Forensic Psychiatry Committee of Bursa Uludağ University Medical Faculty Health Practice and Research Center Hospital between 2018-2021, the official request letters of the institutions, the investigation documents and epicrisis. included in the study. The socio-demographic characteristics of the cases, the time of evaluation (year, month, season), the authorities requesting the report (court, prosecutor's office, police department, SSI), the settlements where these authorities are located (province, district), the type of case that requires the preparation of the reports (penalty, civil law), the reasons for requesting a forensic report, crime and detention situations, habits, psychiatric diagnoses, and the results stated in the report were discussed in the light of the literature, and the problems encountered while evaluating forensic psychiatric cases were revealed. It was observed that the cases were examined most frequently (30.3%) in 2019 and in the autumn (28.8%) season. The mean age of the cases was 38.4±14.5%, and 71.9% were male. It was observed that the cases were most frequently diagnosed with psychotic disorder (21.7%) and were most frequently sent due to criminal liability (39.4%). It was determined that 54.8% of the cases evaluated within the scope of TPC 32/1 item were diagnosed with psychotic disorder, 69.8% of the cases evaluated under TPC 32/2 item were diagnosed with mild mental retardation, and 29% of the cases in which guardianship was required were diagnosed with dementia. It was determined that 40.5% of the cases were sent due to crime.