Turkey's policy in Northern Iraq in the post-Gulf War era: 1991-1998
Körfez Savaşı sonrası dönemde Türkiye'nin Kuzey Irak politikası: 1991-1998
  1. Tez No: 82141
  2. Yazar: ERTUĞRUL KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Körfez Krizi, ABD Liderliğindeki Koalisyon, Irak Konusunda BM Güvenlik Konseyi Kararları, Körfez Savaşı, Kürt Mülteci Krizi, Uçuşa Yasak Bölge, Kuzey Irak, Fiili Devlet, Çekiç Güç, Uluslararası Toplum, Dengeli Bölgesel Dış Politika, Kürt Sorunu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYP), Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Amerikan İnsiyatifi, Ankara Süreci, Üçlü Toplantılar, Ulusal Çıkarlar ve Türkmenler, The Gulf Crisis, US-led Coalition, UN Security Council Resolutions on Iraq, the Gulf War, Kurdish Refugee Crisis, No-fly Zone, Northern Iraq, De facto State, the Operation Provide Comfort, International Community, Balanced Regional Foreign Policy, Kurdish Question, Kurdish Democratic Party (KDP), Patriotic Union of Kurdistan (PUK), Kurdish Workers' Party (PKK), American Initiative, Ankara Process, Tripartite Meetings, National Interests and Turkomans
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasında Körfez Savaşı sonrası Türkiye'nin Kuzey Irak politikasının iç ve dış belirleyiciler çerçevesinde bir analizi yapılmaktadır. Tezin birinci bölümünde, Körfez Krizi, Türkiyede karar alma süreci, Körfez Savaşmm Türkiye'ye bıraktığı miras, Kuzey Irak'taki mülteci krizi ve Çekiç Güç Operasyonu konulan değerlendirilmektedir. Kürt sorununun uluslararası bir boyut kazanması, bölge ülkelerinin Kürt sorununa yönelik politikaları, Kuzey Irak'taki Kürt siyasi partileri, KDP- KYP anlaşmazlığı ve Türkiye'nin Kürt siyasi parti liderleri ile ilişkileri çalışmanın ikinci bölümünde tartışılan konular arasındadır. Tezin son bölümünde ise Türkiye'nin Kuzey Irak'taki güvenlik endişeleri, PKK, PKK konusunda Türkiye'nin Ortadoğu komşuları ile olan ilişkileri, Kuzey Irak'taki Türkmenler ve bölgedeki son gelişmelerin bir değerlendirmesi yapılmaktadır. Türkiye'nin Körfez Savaşı ve sonrasında izlediği dış politikanın Batı ittifakına üyeliğin gerekleri ve komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmek arasındaki dengeyi korumayı hedefleyen geleneksel dış politikadan bir sapma olmadığı sonucuna varılmaktadır. Türkiye Kuzey Irak'taki politik ve güvenlik hedeflerine ulusal çıkarları çerçevesinde ulaşmıştır. Fakat, Kuzey Irak'ta yaşanan süreç henüz sona ermemiştir ve Türkiye'nin ulusal çıkarları yeniden şekillenebilir. Diğer taraftan, Türkiye'nin yeni ulusal çıkarlarının ne olacağı tartışmaya açık bir soru olarak kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Turkey's policy in northern Iraq in the post-Gulf War era in terms of its domestic and external determinants. In the first part of the thesis, the Gulf crisis and the decision-making process in Turkey, the legacy of the Gulf War on Turkey, the refugee crisis in northern Iraq and the Operation Provide Comfort are being discussed. Internationalisation of the Kurdish Question, policies of Turkey and the regional countries toward the Kurdish Question, Kurdish political parties in northern Iraq, the KDP- PUK conflict and Turkey's relations with the Kurdish political party leaders are the main topics of the second section of the study. The last part of the thesis mainly deals with Turkey's security concerns in northern Iraq, the PKK, Turkey's relations with Middle Eastern neighbours, Turkomans in northern Iraq and the recent developments in the region. The conclusion of the thesis is that Turkish foreign policy during and after the Gulf War is not a deviation from Turkey's traditional foreign policy of maintaining a balance between the requirements of Turkey's membership in the Western alliance and those of preserving good neighborly relations with its neighbours. As a whole, Turkey has realized its political and security objectives in northern Iraq within the context of its national interests. Nevertheless, the process is not yet completed and the Turkish national interests in northern Iraq will be probably new defined. But, it remains at the time being an open question what those new national interests could be.