The Relationship between childrens adjustment problems and their perceptions of marital conflict
Çocukların uyum problemleri ile evlilik çatışmasını algılamaları arasındaki ilişki
- Tez No: 82142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik çatışması, çatışma boyutları, çocukların evlilik çatışmasını algısı, çatışma özellikleri, algılanan tehdit, kendini suçlama, içe yönelim ve dışa yönelim problemleri, Marital conflict, dimensions of marital conflict, children's perception of marital conflict, conflict properties, threat, self-blame, internalizing problems, externalizing problems
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZFT ÇOCUKLARIN UYUM PROBLEMLERİ İLE EVLİLİK ÇATIŞMASINI ALGILAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Öz, İnci Pınar Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hürol Fışıloğlu Temmuz 1999, 129 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, çocukların evlilik çatışmasını algılamaları ile gösterdikleri içe yönelim ve dışa yönelim problemleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Buna bağlı diğer bir amaç da, Çocukların Evlilik Çatışmasını Algısı ÖlçeğTni Türkçe'ye çevirerek geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Ayrıca çalışma, çocukların evlilik çatışmalarını algılamalarında ve gösterdikleri uyum problemlerinin tipinde yaşa ve cinsiyete bağlı olarak bir farklılık olup olmadığım araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı da, çocuğun içe yönelim ve dışa yönelim problemlerim değerlendirmede ebeveynler ile öğretmenler arasında bir fark olup olmadığının belirlenmesidir. Örneklem, klinik düzeyde bir sorunu olmayan, 9 ile 12 yaşlan arasındaki 232 çocuk, bu çocukların ebeveynlerinden biri ve öğretmenlerinden oluşmaktadır. Veriler, yetişkin katılımcılara, 4-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme ÖlçeğiVI ve Öğretmen Bilgi Formu ile çocuk katılımcılara, Çocukların Evlilik Çatışmasını Algısı Ölçeği ve Çocuklar için Depresyon Ölçeği uygulanarak elde edilmiştir. Yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışması sonucunda, Çocukların Evlilik Çatışmasını Algısı Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, çocukların evlilik çatışmasını algılamalan ile gösterdikleri içe yönelim ve dışa yönelim problemleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Daha açık olarak, çocukların çatışma özelliklerini algılamalan ile ebeveyn ve öğretmenlerin değerlendirmelerine dayanan içe yönelim problemleri ve çocukların değerlendirmelerine dayanan depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocukların algıladıkları tehdit ile çocukların değerlendirmelerine dayanan depresyon arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Çocukların kendim suçlama eğilimleri ile çocukların değerlendirmelerine dayanan depresyon, ebeveynlerin değerlendirmelerine dayanan içe yönelim ve dışa yönelim problemleri ve öğretmenlerin değerlendirmelerine dayanan dışa yönelim problemleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin değerlendirmelerine göre, 9 yaşındaki çocukların 12 yaşındaki çocuklara göre daha fazla içe yönelim ve dışa yönelim tipi problemler gösterdikleri görülmüştür. Ebeveynlerin değerlendirmelerine göre ise, 9 yaşındaki erkeklerin 9 yaşındaki kızlara ve 9 yaşındaki erkeklerin 12 yaşındaki erkeklere göre daha çok dışa yönelim tipi problemler gösterdikleri bulunmuştur. Buna ek olarak, ebeveynlerin öğretmenlere göre daha çok içe yönelim ve dışa yönelim problemleri rapor ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN CHILDREN'S ADJUSTMENT PROBLEMS AND THEIR PERCEPTIONS OF MARITAL CONFLICT Öz, İnci Pınar M. S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hürol Fışıloğlu July 1999, 129 pages The major purpose of the present study was to investigate the relationship between children's perceptions of marital conflict and children's internalizing and externalizing problems. In order to assess marital conflict from the children's perspective, this study aimed to translate Children's Perception of Interparental Conflict Scale into Turkish and to establish its reliability and validity. The other purposes of the study were to examine gender and age differences in children's perception of marital conflict and type of adjustment problems children exhibited. Also differences between parents' and teachers' reports of the children's internalizing and externalizing problems were investigated. The sample consisted of 232, 9-to 12-year-old, nonclinical children from intact families, one of their parents and teachers. The data were gathered by administeringIV Child Behavior Checklist and Teacher Report Form to adult participants and Children's Perception of Interparental Conflict Scale and Children's Depression Inventory to the child participants. Findings indicated that the Turkish version of the CPIC was a reliable and valid instrument. It was found that there was a significant relationship between children's perceptions of marital conflict and children's internalizing and externalizing problems. More specifically, children's reports conflict properties were associated with their internalizing problems in parents', teachers' and children's reports. Children's perceptions of threat were associated with child-reported depression. Children's perceptions of self-blame were associated with child-reported depression, parent-reported internalizing and externalizing problems and teacher-reported externalizing problems. The other findings indicated that boys have higher self-blame scores than girls, girls have more parent and teacher-reported internalizing problems than boys and boys have more teacher-reported externalizing problems than girls. Additionally, 9-year-old children have more teacher-reported internalizing and externalizing problems than 12-year-old children and 9-year-old boys have higher parent-reported externalizing problems than 9-year-old girls and 9-year-old boys have higher parent-reported externalizing problems than 12-year-old boys. Results also demonstrated that parents reported more child internalizing and externalizing problems than teachers.