Modernity and death: An essay on modern death strategies
Modernlik ve ölüm: Modern ölüm stratejileri üzerine bir deneme
  1. Tez No: 82140
  2. Yazar: MEZHER YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. A. ADNAN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Modernlik, Siyah Ölüm, Beyaz Ölüm, Modern Ölüm Stratejileri, Ölümlülük, Ölümsüzlük iv, Death, Modernity, Black Death, White Death, Modern Death Strategies, Mortality, Immortality 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Modernlik ve ölüm. modern ölüm stratejileri üzerine bir deneme Yüksel, Mezher Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. A. Adnan Akçay Mayıs 1999, 86 sayfa Bu tez modern ölüm stratejilerini, ölümün algılanışı ve ona ilişkin geliştirilen tutumlar arasındaki ilişki bağlanımda, çözümlemeyi amaçlamaktadır. Modernliğin ölümün algılanışını dönüştürdüğü ve modern-öncesi varolan ölüm stratejilerinden farklı yeni stratejiler geliştirdiği iddiası bu tezin anafikrini oluşturmaktadır. Modern bilinç, ölümü mutlak hiçlik ve yaşamın 'öteki'si olarak algılar ve onu olumsuzlar. Bundan dolayıdır ki, ölüm görmezlikten gelinir, gizlenir ve toplumsal yaşamdan dışlanır. Tez, bu kavramsal öncüller ışığında, üç temel noktaya değinmektedir. Ük olarak, modernliğin ayırdedici özellikleri ve modern zihnin inşaası tartışılmaktadır, ikinci olarak, modern ölüm bilinci, ölümlülük/ölümsüzlük ve yaşam/ölüm hakkındaki modern kavramsal açıklamalar bağlanımda incelenmektedir. Modern toplumlardaki ölümün imgelerini açıklamak üzere, 'siyah ölüm' ve 'beyaz ölüm' biçiminde tanımladığım iki kavram önerilmiştir. Son olarak, ölümün toplumsal boyutları tıbbi, kurumsal ve mekansal örgütlenmeleri ışığında analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze modern death strategies in terms of the relationship between the perception of death and the attitudes developed towards it. The main idea of this study is that modernity has transformed the perception of death and introduced new strategies which are different from all earlier (premodem) ones. Modern consciousness perceives death as absolute nothingness and as the 'other' of life, and negates it. Therefore, death is ignored, hidden, and sequestrated from social life. In the light of these conceptual premises, the thesis takes up three tasks. First, it discusses distinctive features of modernity and the construction of modern mind. Second, modern death consciousness is examined in terms of modern conceptual explanations about mortality/immortality and life/death. In the thesis, I develop two concepts which I call 'black death' and 'white death' to explain the images of death in modern societies. Finally, the social aspects of death is analyzed in the light of its medical, institutional and spatial organization.