Said Halim Paşa'nın düşüncelerinin günümüze yansımaları
Reflections of Saîd Halim Pasha's thoughts to the present
  1. Tez No: 821428
  2. Yazar: MEHMET YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇEVİKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Burhan, İslamlaşmak, Kültür, Medeniyet, Taklit, Morality, Burhan, Islamization, Culture, Civilization, Imitation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşadığı sıkıntılı son dönemlerinde devlet içerisinde görev almış, siyasi ve sosyal açıdan devletine çıkış yolları arayan İslamcı bir düşünür olarak Said Halim Paşa'nın düşünceleri, çalışmanın konu ve amacını oluşturmaktadır. Konuyu daha anlaşılır hale getirmek ve dönemin kabaca bir resmini çizmek adına öncelikle Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemdeki sosyal ve siyasal olaylara, ortaya çıkan düşünce hareketlerine değinilmiştir. Daha sonra Said Halim Paşa'nın, Osmanlı İmparatorluğu içerisinde aldığı görevlere, hayatına, şahsiyetine, fikirlerine ve Osmanlı'nın içerisinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulabilmesi adına getirmeye çalıştığı çözüm önerilerinin neler olduğuna ve bu sorunların günümüzdeki sorunlarla olan benzerliğine değinilmiştir. Çalışma kapsamında özellikle Said Halim Paşa'nın üzerinde titizlikle durduğu“buhran”,“taklit”,“İslamlaşmak”kavramları çalışmanın özünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Said Halim Pasha's thoughts as an Islamist thinker who took part in the state during the troubled last periods of the Ottoman Empire and who sought out for the state politically and socially constitute the subject and purpose of the study. In order to make the subject more comprehensible and to draw a rough picture of the period, first of all, the social and political events in the last period of the Ottoman Empire and the emerging intellectual movements were mentioned. Then, Said Halim Pasha's duties in the Ottoman Empire, his life, his personality, his ideas and the solutions he tried to bring in order to get rid of the troubles the Ottoman Empire was in and the similarities of these problems with today's problems were mentioned. Within the scope of the study, the concepts of“depression”,“imitation”and“Islamization”, which Said Halim Pasha emphasized meticulously, constitute the essence of the study.