Performansa dayalı ücret sisteminin örgütsel stres düzeyini etkilemesindeki rolü: Eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması
The role of the performance-based wage system in affecting the level of organizational stress: Training and research hospital application
  1. Tez No: 821440
  2. Yazar: ALİ GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜLNİHAL GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Ücret, Performansa dayalı ek ücret, Stres, Örgütsel stres, Performance, Fee, October performance-based surcharge, Stress, Organizational stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Performansa dayalı ücret sistemiyle; yönetim ve çalışanlar arasında iletişimin olumlu olması, çalışan performansı ve işletme performansını üst seviyede tutmak, iş barışını sağlayarak moral ve moltivasyonu yüksek tutmak ulaşılmak istenen hedeflerdir. Bu çalışmada, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde performansa dayalı ücretin örgütsel stres düzeyi üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve hangi değişkene göre farklılıklar gösterdiğini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Toplamda 223 sağlık çalışanı çalışmaya katılmayı kabul etmiştir. Çalışmaya katılanların %34,1'i performansa dayalı ek ödeme sisteminin iş stresini artırdığını ifade etmişlerdir. Ayrıca çalışmaya katılanların %46,2'si ek ödemenin hakkaniyetli dağıtılmadığını düşünmektedir. Genel olarak performansa dayalı ücret sisteminde meslek ve branşlara göre alınan ek ücret farklarının olması örgütsel stresi artırdığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Yapılan anket sonuçlarına göre performansa dayalı ücretin artış göstermesi örgütsel stresin alt boyutlarından olan iş yükünde azalma hissedildiği yönündedir. Ayrıca ücret arttıkça örgütsel stres alt boyutu olan karar vermenin daha belirgin olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada performansa dayalı ücret ile örgütsel stres arasında anlamlı ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the performance-based wage system; positive communication between management and employees, keeping employee performance and business performance at a high level, keeping morale and Deceleration high by ensuring business peace are the goals to be achieved. In this study, it was aimed to determine the effect of performance-based pay on organizational stress level at Ümraniye Training and Research Hospital and to reveal which variables differ according to which variables. The survey method was used in the study. A total of 223 health workers agreed to participate in the study. 34.1% of the participants stated that the performance-based additional payment system increases their job stress. In addition, 46.2% of the participants think that the additional payment is not distributed equitably. In general, the fact that there are additional wage differences according to profession and branches in the performance-based wage system has revealed that organizational stress increases. According to the results of the survey, the increase in performance-based wages indicates that there is a decrease in the workload, which is one of the sub-dimensions of organizational stress. In addition, it was concluded that as the wage increases, decision making, which is the organizational stress subdimension, is more prominent. In the study, it was observed that there was a significant relationship between performance-based wages and organizational stress.