Verbal communication pattern differences between mother and her stutterer child and mother and her normally fluent child
Kekeme çocuk ve annesi ile akıcı konuşan çocuk ve annesi arasındaki sözel iletişim farklılıkları
- Tez No: 82149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kekeme Çocuklar, Anne-Çocuk İletişimi, Sözel İletişim Şekilleri, Stuttering Children, Mother-Child Communication, Verbal Communication Patterns
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz KEKEME ÇOCUK VE ANNESİ İLE AKICI KONUŞAN ÇOCUK VE ANNESİ ARASINDAKİ SÖZEL İLETİŞİM FARKLILIKLARI Bolat, Filiz Yüksek Lisans, Uygulamalı Psikoloji Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gül Fışıloğlu Temmuz 1999, 133 sayfa. Bu araştırmanın amacı kekeme çocuk ve annesi ile akıcı konuşan çocuk ve annesini sözel iletişim şekillerine göre karşılaştırmaktır. Bu sözel iletişim şekilleri şunlardır Emirler, sorular, olumlu ifadeler (sözel övgüler, sözel onaylar), olumsuz ifadeler (eleştiri ifadeleri, cevap vermeme, sözünü kesme), toplam söz alma sırası, ortalama ifade uzunluğu, toplam kelime sayısı ve iletişimin süresi. Bu çalışmaya 20 anne-kekeme çocuk çifti ve 20 anne-akıcı konuşan çocuk çifti katılmıştır. Anne ile çocuk arasında sürekli bir iletişimi sağlamak amacıyla bütün anne-çocuk çiftlerine yapılandırılmış bir oyun uygulanmıştır. Kekeme çocuk anneleri ile akıcı konuşan çocuk anneleri arasında sözel iletişim şekillerinin beşinde, kekeme çocuklar ile akıcı konuşan çocuklar arasında ise sözel iletişim şekillerinin üçünde anlamlı farklar bulunmuştur. Kekeme çocuk anneleri daha fazla emir cümlesi, söz alma sırası ve kelime kullanmakta, daha çok soru sormakta ve çocuklarının sözünüVI daha sık kesmektedirler. Kekeme çocuklar ise daha fazla sözel onay, söz alma sırası ve kelime kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT VERBAL COMMUNICATION PATTERN DIFFERENCES BETWEEN MOTHER AND HER STUTTERER CHILD AND MOTHER AND HER NORMALLY FLUENT CHILD Bolat, Filiz M.Sc. In Applied Psychology Supervisor: Assistant Prof. Dr. Ayşe Gül Fışıloğlu July 1999, pages 133 The purpose of this study was to compare mother-stuttering child pairs with mother-nonstuttering child pairs in terms of verbal communication patterns. These verbal communication patterns were commands, questions, positive statements (verbal praise, verbal acknowledge), negative statements (critical statement, no response, interruption), conversational turns, mean length of utterance, total amount of words, and interaction time. A total of 20 mother-stuttering child pairs and 20 mother-nonstuttering child pairs participated to the present study. All mother-child pairs were administered a structured game which facilitated spontaneous speech. Results showed that there was significant differences between mother groups on the five communication patterns and significant differences between children groups on the three communication patterns. Mothers of stuttering children usedIV more commands, more interruptions, took more conversational turns, asked more questions, and had greater amount of words than mothers of stuttering Ghildren. Stuttering children were found to use more verbal acknowledge, more words, and took more conversational turns than nonstuttering children.