Representation of events through the printed media; Demonstrations on May 1 st 1996 and in Gaziosmanpaşa district on March 1995 in Istanbul
Yazılı medyada olayların temsili: İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde Mart 1995 ve 1 mayıs 1996 gösterileri
- Tez No: 82148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Medyanın Gücü, Medyada Temsil, Devlet, Şiddet vı, Media Power, Media Representation, State, Violence IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz YAZILI MEDYADA OLAYLARIN TEMSİLİ: İSTANBUL, GAZİOSMANPAŞA İLÇESİNDE MART 1995 VE 1 MAYIS 1996 GÖSTERİLERİ Kılıçalp, Noğman Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sibel Kalay cıoğlu Eylül 1999, 98 sayfa Medyanın gücü son zamanlar dünyada çok tartışılan bir konu olma özelliğini taşımaktadır. Diğer bütün iktidar ve güç biçimleri gibi medya da kitleler üzerinde hegemonya kurabilmek için kendini meşru bir tabanda kurmak zorundadır. Gereksinim duyulan meşru taban gerçekliğin ikna edici sunumu ile elde edilebilir. Bu anlamda medyanın gücünün kitleler tarafından kabul edilip benimsenmesi gerçekliğin sunumundaki ikna gücünün kapsamına bağlıdır. Tez yazılı medyada haberlerin sunumundaki parçalanmayı analiz etmektedir. Araştırma yedi gazetede Türkiye yakın tarihinde önemli, bir yer tutan İstanbul'daki 1 Mayıs 1995 gösterileri ve 12 Mart 1996'daki Gaziosmanpaşa Mahallesi olaylarının yansıtıldığı biçimde, haber ve yorumların taranması ve karşılaştırılmasıdır. Tezin sonucu,medyanın bireyler üzerinde büyük bir güç kurduğu iddia edilse de, medya kuruluşlanmn gerçekliği kurgularken kendi içlerindeki parçalanma ve farklılığın medyada meşruiyet ve güç kaybına yol açtığıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRESENTATION OF EVENTS THROUGH THE PRINTED MEDIA: DEMONSTRATIONS ON MAY 1st, 1996 AND IN GAZİOSMANPAŞA DISTRICT ON MARCH, 1995 IN ISTANBUL Kılıçalp, Noğman M. S., Department of Sociology Supervisor: Assis. Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu September 1999, 98 pages The power of the media is a popular subject matter throughout the world in recent years. Media power like all other forms of power needs a legitimate base to form its hegemony over the masses. A legitimate base can be obtained mainly through a persuasive presentation of the reality. The power of media is dependent on the extent of persuasiveness of its presentation of the reality, to be accepted and internalised by the masses. The thesis tries to analyse and display the fragmentation in the representatfon of events in the printed media. The research is based on screening seven newspapers and comparing them for their representations of two major events which have taken place in Istanbul, namely May 1 1996 demonstrations and protest movement in Gaziosmanpaşa district on inMarch 12, 1995. The conclusion of the thesis is that although it is claimed that the media establishes strong power on the individuals, its own fragmentation and differences in the reconstruction and representation of the events, weakens its legitimacy and power.