Turkish, Iranian and Russian policies regarding the Azeri oil
Azeri petrollerine ilişkin Türk, İran ve Rus politikaları
  1. Tez No: 82150
  2. Yazar: PINAR ARAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Denizi, Azeri Petrolleri, Boruhatları, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan Uluslararası Petrol Konsorsiyumu (AIOC). iv, Caspian Sea, Azerbaijani Oil, Pipelines, United States, Azerbaijani International Oil Company. iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz AZERİ PETROLÜNE İLİŞKİN TÜRK, İRAN VE RUS POLİTİKALARI Araz, Pınar Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Meliha Altunışık Ağustos 1999, 104 sayfa Bu tez Azerbaycan petrol kaynaklarının üretimi ve yurtdışına ihracı konusundaki Iran, Türk ve Rus politikalarını incelemektedir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından hemen sonra ortaya çıkan bu konu güncel ve önemli bir sorun halini almıştır. Bu yüzden Azerbaycan petrol kaynaklarından faydalanma mücadelesi Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla ortaya çıkan yakın çevre üzerindeki rekabetle adeta özleleşmiştir. Üç bölge ülkesi olan Türkiye, İran ve Rusya aralarındaki rekabeti mutlak kazanılması gereken bir savaşıma benzetmekte ve her türlü araç hile ve kaynağı kullanarak birbirlerini mücadele dışında bırakmaya çalışmaktadırlar. Kısaca sorun sadece ekonomik değil, aynı zamanda jeopolitik önemi olan bir meseledir. Bu tez aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin Hazar Denizi petrolleri konusundaki politikasını ve nüfuzunu Türkiye yararına nasıl ve niçin kullandığını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH, IRANIAN AND RUSSIAN POLICIES REGARDING THE AZERİ OIL Araz, Pınar M.S., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Meliha Altunışık August 1999, 104 pages This thesis aims to analyze Turkish, Iranian and Russian policies regarding the production and transportation of the Azeri oil resources. The issue is a contemporary and an important one in that it emerged after the demise of the Soviet Union. Hence, the competition between these three countries involves policies regarding the partition of the Soviet Empire's influence in its near abroad. All the three parties consider the issue as a zero sum game and have constantly engaged in schemes and plots to outmaneuver each other. In short, the issue is not only an economic one, but also a geopolitical problem. The thesis also examines the American policies regarding the issue, and how and why the United States put its weight in the scale on Turkish side.