The effect of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) on spasticity and upper limb functionality in stroke patients
İnmeli hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) spastisite ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine etkisi
  1. Tez No: 821559
  2. Yazar: SALAM KHLAIF JABER ALAASEMI
  3. Danışmanlar: DR. TUTOR MEMBERS OF ANIL ÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Spastisite, Üst ekstremite fonksiyonu, Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirme Ölçeği, Eklem hareket ölçümü, Stroke, Spasticity, Upper limb function, Extracorporeal Shock Wave Therapy, Fugl Meyer Assessment, Range of Motion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Spastisite, inmeli hastalarda görülen en tipik semptomlardan biridir ve hastalığın prognozuna göre günler hatta aylarca görülebilir. Çalışmalar inmeli hastaların yaklaşık %38'inde spastisite görüldüğünü bildirmektedir. İnmeli hastalarda ekstremite fonksiyonelliğini arttırmak için spastisite ve ağrıyı azaltıcı etkisi olan ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) kullanılabilir. ESWT; yüksek atım güçlü (100 MPa), hızlı yükselen (10 ns), ve kısa durasyonlu (10 ls) ses enerjisinden oluşmaktadır. Bu cihaz hedef dokuya 0.003 and 0.89 mJ/mm2 enerji yoğunluğu sağlayan bir jeneratör yardımıyla uygulanır. Bu çalışma Irak'ın Wasit şehrindeki rehabilitasyon merkezinde 48 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar, her grupta 24 kişi olacak şekilde iki gruba (Grup A ve B) ayrılmıştır. A Grubu 20 erkek ve 4 kadın hastadan oluşmaktadır ve bu gruba sadece konvansiyonel tedavi uygulanmıştır. B Grubu ise 16 erkek ve 8 kadın hastadan oluşmaktadır ve bu gruba konvansiyonel tedaviye ek olarak rESWT uygulanmıştır. Çalışmamızda kullanılan sonuç ölçekleri; Modifiye Ashword Skalası, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirme Ölçeği ve eklem hareket ölçümüdür. İstatistiksel analiz sonucunda hem A hem de B grubunda Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirme Ölçeği açısından anlamlı iyileşme bulunmuştur (p˂0.001). ESWT'nin inme hastalarında spastisite ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine etkisinin olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Spasticity is a sign or symptom of a stroke, and it can last for days or even months. Studies show that spasticity affects about 38% of people who have had a stroke. People who have had a stroke can use Extracorporeal shockwave therapy to help with spasticity, pain, and improving the way their upper limbs work. Extracorporeal shockwave therapy (ESWT) is a series of single sonic pulses with high peak pressure (100 MPa), fast pressure rise (10 ns), and short duration (10 ls) that are sent to the target area by a generator and have an energy density of between 0.003 and 0.89 mJ/mm2. Radial ESWT (rESWT) has low to medium energy, a lower peak pressure (0.1 MPa), a longer rise time (50 ls), and lasts longer than focused ESWT (200–2000 ls). In Iraq, the Wasit Disabled Rehabilitation Center has 48 patients. The people who signed up were split into two groups, A and B. Each group had 24 people. In Group A, which used conventional physiotherapy, there were 20 men and 4 women. Group B used rESWT along with conventional therapy (16 men and 8 women). As ways to measure the outcome, we use the Modified Ashowrth Scale (MAS) score, the Fugl-Meyer Assessment-Upper Extremity (FMA-UE), and the Range of Motion. In statistical analysis, there were significant improvement in both groups of patients whom treated with ESWT and without ESWT in FMA-UE. P˂0.001. It is found that ESWT has no effect on spasticity and upper extremity functionality in stroke patients.