Comparison of high-intensity laser and low-intensity laser therapy in patients with lumbar disc herniation
Lumbal disk hernisi olan hastalarda yüksek yoğunluklu lazer ile düşük yoğunluklu lazer tedavisinin karşılaştırılması
- Tez No: 821558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZÜDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: HILT, Lomber Disk Herniasyon, Bel Ağrısı, VAS, HILT, Lumbar Disc Herniation, Low Back Pain, VAS
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Lumbal Disk Herniasyonu (LDH), diskteki rüptür ve benzeri nedenlerle oluşan parçaların omurga kanalına baskı yapması olarak tanımlanabilir. Herniasyonda disk omurgadan çıkan periferik sinirlere bası yapar ve genellikle ağrıya yol açar. Disk herniasyonları genelde lumbal bölgede daha yaygındır. Lumbal bölgedeki disk herniasyonlarının yaklaşık % 95'i L4-L5 veya L5-S1 seviyelerinde görülür. Lumbal disk herniasyonu, bel ağrısının en yaygın nedenleri arasındadır. Amaç: Bu çalışma, lumbal disk herniasyonu olan hastalarda yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğini ile düşük yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma Irak'ın Al-Diwaniyah Valiliği'ne bağlı Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesi ve Al-Hamza Hastanesinde gerçekleştirildi. Çalışmaya 18-60 yaş aralığında 36'sı erkek ve 24'ü kadın olmak üzere altmış disk herniasyonlu hasta alındı. Hastalar, rastgele üç gruba ayrıldılar, birinci grup yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (HILT, 1064nm.7w), ikinci grup düşük yoğunluklu lazer tedavisi (LLLT, 904 nm, 500 mw) aldı. Tüm gruplara egzersiz verildi (toplam 9 seans). Üçüncü grup ayrıca plasebo lazer aldı. Tedavinin etkinliğini değerlendirmek için Roland-Morris Dizabilie İndeksi, Oswestry Dizabilite İndeksi, Schober Testi ve VAS kullanıldı. Tüm ölçümler tedaviden önce ve sonra gerçekleştirildi. Bulgular: İstatistiksel analize göre, sonuç ölçümlerinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ile tedavi edilen grupta önemli bir iyileşme olduğu bulunmuştur (Rest p = 0.004'te VAS, P = 0.010 aktivitesinde VAS, ODI P = 0.021, RMD P = 0.036). Düşük seviyeli lazer tedavisi ile tedavi edilen gruba gelince, bazı parametrelerde önemli farklılıklar bulamadık. Sonuç: Yüksek yoğunluklu lazer terapi grubu, tüm parametrelerde, özellikle ağrıyı kontrol etmede ve normal yaşama daha hızlı geri dönmede düşük seviyeli lazer terapi grubundan daha iyi bir iyileşme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Lumbar Disc Herniation (LDH) is a fragment of the disc nucleus that is pushed out of the annulus, into the spinal canal through a tear or rupture in the annulus. The disc presses on spinal nerves, often producing pain, It is the lumbar region of the spine that often suffers from herniated discs. Nearly all herniated lumbar discs occur between the fourth and fifth lumbar vertebrae (L4-L5) or (L5-S1). One of the most common reasons for back discomfort and even sciatica is a lumbar disc herniation. Objective: In order to better understand how effective high-intensity therapy and low-level laser therapy are for persons suffering from a herniated lumbar disc, this study compares the two treatment modalities. However, there is a lack of evaluation in previous studies. Methods: In Iraq's Al-Diwaniyah Governorate, this study was carried out at Al-Diwaniyah Teaching Hospital and Al-Hamza General Hospital. Sixty patients with Magnetic Resonance Imaging confirmed lumbar disc herniation, computed tomography (36 males and 24 females) aged between (18-65y) participated. The subjects randomly assigned to participate in one of three treatment groups: high-intensity laser therapy (1064 nm, 7 w), low-level laser therapy (904 nm, 500 mw ), or a placebo laser with exercise 10 sessions total. The visual analogue scale (VAS), the Oswestry Disability Index (ODI), the Roland-Morris Disability (RMD), and the Schober's test used for evaluation the efficacy of therapy. Both pre- and post-irradiation measurements were taken. Results: According to the statistical analysis, it was found that there was a significant improvement in the group treated with HILT in the outcome measures ( VAS at rest p=0.004, VAS at activity p=0.010, ODI p=0.021, RMD p=0.036 ). As for the group that was treated with LLLT, we did not find significant differences in some parameters. Conclusion: The HILT group showed better improvement in all parameters than the LLLT group, specifically in controlling pain and returning to normal life faster.