Üniversite öğrencilerinde sınav kaygısının yaygın anksiyete bozukluğu ile ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship of test anxiety and generalized anxiety disorder in university students
- Tez No: 821639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sınav kaygısı, yaygın anksiyete bozukluğu, belirsizliğe tahammülsüzlük, endişe ile ilgili olumlu inançlar, problemlere karşı olumsuz tutum, bilişsel kaçınma, genel endişe, test anxiety, generalized anxiety disorder, intolerance of uncertainty, positive beliefs about worry, negative problem orientation, cognitive avoidance, general worry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin sınav kaygısı ile yaygın anksiyete bozukluğu ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 539 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmaya merkez kampüste öğrenim gören 405 kadın (%75.14) ve 134 erkek (%24.86) gönüllü öğrenci katılmıştır. Katılımcılar 18-26 yaş aralığında bulunmaktadır ve yaş ortalamaları 20.99'dur. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, sınav kaygısını ölçmek için Westside Sınav Kaygısı Ölçeği; yaygın anksiyete bozukluğunu ölçmek için Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Endişe ile İlgili Olumlu İnançlar Ölçeği, Problemlere Karşı Olumsuz Tutum Ölçeği, Bilişsel Kaçınma Ölçeği ve Penn State Endişe Ölçeği kullanılmıştır. Uygulama sonrası elde edilen veriler Jamovi (Version 2.3.2) programı üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sınav kaygısı ile genel endişe, problemlere karşı olumsuz tutum, belirsizliğe tahammülsüzlük ve bilişsel kaçınma arasında pozitif yönlü, orta düzeyde bir ilişkinin olduğu; sınav kaygısı ve endişe ile ilgili olumlu inançlar arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde bir ilişkinin olduğu ve ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Yapılan çoklu regresyon analizinde belirsizliğe tahammülsüzlük ve problemlere karşı olumsuz tutumun sınav kaygısını yordadığı; endişe ile ilgili olumlu inançlar ve bilişsel kaçınmanın ise sınav kaygısını yordamadığı görülmüştür. Genel endişenin sınav kaygısını yordadığı basit regresyon analiziyle saptanmıştır. ANOVA analizi ile bağımsız değişkenlerin sınav kaygısı gruplarına göre (düşük, orta, yüksek) farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between test anxiety and generalized anxiety disorder of university students. The sample of the study consists of 539 undergraduate students from Muğla Sıtkı Koçman University selected by purposive sampling method. 405 female (75.14%) and 134 male (24.86%) volunteer students studying at the central campus participated in the research. Participants are between the ages of 18-26 and the average age is 20.99. Personal Information Form as data collection tools, Westside Test Anxiety Scale to measure test anxiety; Intolerance of Uncertainty Scale, Positive Beliefs Related to Worry Scale, Negative Attitudes towards Problems Scale, Cognitive Avoidance Scale and Penn State Anxiety Scale were used to measure generalized anxiety disorder. The data obtained after the application were analyzed over the Jamovi (Version 2.3.2) program.As a result of the research, it was found that there is a positive and moderate relationship between test anxiety and general anxiety, negative attitude towards problems, intolerance of uncertainty and cognitive avoidance; It was found that there was a positive, low-level relationship between test anxiety and positive beliefs about worry, and the relationship was statistically significant. In the multiple regression analysis, intolerance to uncertainty and negative attitude towards problems predicted test anxiety; Positive beliefs about anxiety and cognitive avoidance did not predict test anxiety. It was determined by simple regression analysis that general anxiety predicted test anxiety. With the ANOVA analysis, it was determined that the independent variables differed according to the test anxiety groups (low, medium, high).