Assessing a model of cognitive test anxiety: The role of rumination, self-forgiveness, perfectionism cognitions and cognitive defusion through the indirect effect of psychological flexibility
Bilişsel sınav kaygısı modelinin test edilmesi: Psikolojik esnekliğin dolaylı etkisi yoluyla ruminasyon, kendini affetme, mükemmeliyetçi düşünceler ve bilişsel ayrışmanın rolü
- Tez No: 481484
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA GÜNERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Sınav Kaygısı, Psikolojik Esneklik, Kendini Affetme, Mükemmeliyetçi Düşünceler, Bilişsel Ayrışma, Cognitive Test Anxiety, Psychological Flexibility, Self-Forgiveness, Perfectionism Cognitions, Cognitive Defusion
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik esnekliğin dolaylı etkisi yoluyla ruminasyon, kendini affetme, mükemmeliyetçi düşünceler ve bilişsel ayrışmanın, bilişsel sınav kaygısını ne ölçüde yordadığını araştıran bir modeli test etmektir. Çalışmanın katılımcılarını Türkiye'deki bir devlet üniversitesinden 715 (351 kadın, 364 erkek) öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada ölçme aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Sınav Kaygısı Ölçeği, Durumsal Kendini Affetme Ölçeği, Mükemmeliyetçi Düşünceler Ölçeği, Drexel Ayrışma Ölçeği, Ruminasyon Ölçeği ve Kabul ve Eylem Formu-II kullanılmıştır. Bu çalışmada, önerilen modeli test etmek üzere yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modeli sonuçları, üniversite öğrencilerinde bilişsel sınav kaygısını test eden modelin anlamlı olduğunu göstermiştir. Doğrudan ve dolaylı etkilere bakıldığında, sonuçlar psikolojik esnekliğin dolaylı etkisi yoluyla ruminasyonun bilişsel sınav kaygısını olumlu yönde yordadığına işaret etmiştir. Kendini affetme, psikolojik esneklik ile doğrudan ilişkiliyken, bilişsel sınav kaygısını doğrudan ve dolaylı olarak yordamamıştır. Mükemmeliyetçi düşüncelerin, psikolojik esnekliğin dolaylı etkisi yoluyla bilişsel sınav kaygısıyla anlamlı ve olumlu yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Son olarak, bilişsel ayrışma psikolojik esnekliğin dolaylı etkisi yoluyla bilişsel sınav kaygısını olumsuz yönde yordamıştır. Önerilen model bilişsel sınav kaygısının %36'sını açıklamıştır. Araştırmanın bulguları ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır. Uygulama ve araştırmaya yönelik önerilerle daha sonra yapılacak çalışmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to test a model investigating the role of rumination, self-forgiveness, perfectionism cognitions, and cognitive defusion in predicting cognitive test anxiety through the indirect effect of psychological flexibility. The sample included 715 (351 females and 364 males) students from a state university in Turkey. The data collection instruments used in the study were Demographic Information Form, Cognitive Test Anxiety Scale-Revised, State Self-Forgiveness Scale, Perfectionism Cognitions Inventory, Drexel Defusion Scale, Ruminative Response Scale and Acceptance and Action Questionnaire-II. In the present study, structural equation modeling (SEM) was conducted to test the hypothesized model. The results of the SEM analysis indicated that the model was significant in predicting cognitive test anxiety of college students. Considering the direct and indirect effects, the results showed that rumination had a positive relationship with cognitive test anxiety through the indirect effect of psychological flexibility. While self-forgiveness was related to psychological flexibility, it did not predict cognitive test anxiety directly and indirectly. Perfectionism cognitions was positively related to cognitive test anxiety through the indirect effect of psychological flexibility. Finally, cognitive defusion negatively predicted cognitive test anxiety through the indirect effect of psychological flexibility. The hypothesized model accounted for 36% of the variance in cognitive test anxiety. The findings were discussed in the light of relevant literature. In addition to implications for practice, research and recommendations for further research were presented.