Özel sektör sermaye piyasası aracı ihraç tutarı ve ekonomik büyüme ilişkisi
The relationship between private sector capital market instruments issue amount and economic growth
  1. Tez No: 821676
  2. Yazar: ÖZKAN TEKNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Piyasası Araçları, Ekonomik Büyüme, İçsel Büyüme Teorisi, Finansal Piyasalar, ARDL, Capital Market Instruments, Economic Growth, Endogenous Growth Theory, Financial Markets, ARDL
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Finansal gelişmişlik düzeyinin ekonomik faaliyetler üzerinde ne ölçüde etkili olduğu, finansal piyasaların gelişip derinleşmesinin ekonomik büyümeyi hızlandırıp hızlandırmadığı, iktisat yazınının başlıca tartışma konularından biridir. Literatürde finansal gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde hangi ekonomik göstergelerin kullanılacağı konusunda bir fikir birliği bulunmamakta olup, gerçekleştirilen ampirik çalışmalarda birbirinden farklı ekonomik göstergeler kullanılmaktadır. Konuya ilişkin Türkiye için yapılan ampirik çalışmalar incelendiğinde, finansal gelişmişlik düzeyinin göstergesi olarak para arzı, halka açık şirketlerin toplam piyasa değeri, borsa işlem hacmi, borsa endeksi, bankalar tarafından kullandırılan toplam krediler, kamu ve özel sektör borçlanma araçlarının toplam piyasa değeri vb. göstergelerin sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Yeni bir bakış açısı ile finansal gelişme bu çalışmada özel sektörün finansman ihtiyacını karşılamak için birincil piyasalarda ihraç ettiği sermaye piyasası araçlarının toplam tutarı ile temsil edilmektedir. Firmaların bankalardan temin ettiği kredi tutarı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştıran birçok araştırma olmasına rağmen, özel sektörce birincil piyasada yatırımcılara satılan sermaye piyasası araçlarının toplam büyüklüğü, diğer bir ifade ile özel sektörün sermaye piyasasından temin ettiği finansman tutarı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye ilişkin literateratürde herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu yönüyle çalışmanın, sermaye piyasaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye ilişkin yeni bir bakış açısı getireceği düşünülmektedir. Bu çerçevede, çalışmanın amacı, özel sektörün finansman temin etmek için ihraç ettiği sermaye piyasası araçlarının (hisse senedi, tahvil, finansman bonosu, varlığa/ipoteğe dayalı menkul kıymetler, Banka bonosu, varant vb.) ihraç tutarı ile ekonomik büyüme arasında ilişki olup olmadığına ilişkin tespitte bulunmaktır. Türkiye ekonomisi incelendiğinde bankaların finans sistemi üzerinde baskın bir rolünün olduğu fon arz ve talebinin büyük bir kısmının bankacılık sistemi aracılığıyla karşılandığı, son yıllarda gelişme kaydetmekle birlikte sistem içerisinde sermaye piyasasının halen istenen seviyede olmadığı görülmektedir. Ekonomik büyüme ile sermaye piyasaları arasındaki ilişkinin niteliğinin ve yönünün belirlenmesinin, sermaye piyasalarının geliştirilmesi için doğru ekonomi politikaları izlenmesine yardımcı olarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. Türkiye için 2007Q1-2021Q4 dönemindeki çeyreklik veriler kullanılarak yapılan ARDL sınır testinde ekonomik büyüme ile özel sektörce ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının toplam tutarı arasında eş bütünleşme olduğu, özel sektör sermaye piyasası araçları ihraç tutarındaki %1'lik artışın GSYH'yi %0,0327 oranında artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Whether financial development has a significant impact on economic growth is one of the main debates in economics literature. A wide variety of economic indicators are used in economic researchs to designate the level of financial development and there is no consensus in the literature which economic indicators should be used. Money supply, the total market value of the publicly traded companies, stock market volume, stock market indexes, the total loans extended by the banks, public and private sector bonds etc. are most common indicators in the emprical studies which are carried out for Turkey. With a new perspective, in this study, financial development is represented by the total amount of capital market instruments issued by the private sector. Although there are many studies in literature about the relationship between economic growth and the amount of loans obtained by firms from banking sector, no study has been found about the relationship between economic growth and the total size of capital market instruments issued by the private sector. In this regard, it is expected that the results of this study will provide a new perspective on the relationship between economic growth and capital markets. In this sense, the purpose of the study is to determine if there is a connection between economic growth and the issuance amount of capital market instruments (stocks, bonds, financial bills, asset/mortgage backed securities, bank bills, warrants, etc.) issued by the private sector. When the Turkish economy is analyzed, it is observed that the banks have a dominant role on the financial system and although some achievements have been made in the past decade, the capital markets within the system is still not at the desired level. It is considered that determining the characteristics of the relationship between economic growth and capital markets will contribute to economic development by helping to follow the right economic policies to enhance capital markets. In the ARDL limit test conducted for Türkiye using quarterly data for the period 2007Q1-2021Q4, it is founded that there is cointegration between economic growth and the amount of capital market instruments issued by the private sector, and a 1% increase in the amount of private sector capital market instruments issuance increases GDP by 0,0327%.