Representation of women in secular and religious newspapers
Laik ve dini gazetelerde kadın
  1. Tez No: 82169
  2. Yazar: ELVAN MELEK AKBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Psikoloji, Journalism, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Medya, Kalıpyargılar, Laik-Dini İdeoloji, Toplumsal Kimlik Kuramı, Women, Media, Stereotypes, Secular-Religious Ideology, Social Identity Theory
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz LAİK VE DİNİ GAZETELERDE KADIN Akbay, Elvan Melek Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu Ocak 1999, 106 Sayfa. Bu çalışmada, laik ve dini gazetelerde kadının temsil edilişinin bir karşılaştırmasının yapılması amaçlanmıştır. Laik ve dini gazeteler; kadın haberlerinin yeraldığı sayfalara, yazıların türüne, haberlerin konusuna, kadınların sözkonusu eylemi gerçekleştiren ya da eylemin nesnesi olan kişi olarak yeralış oranlarına, ve yaptıkları ya da maruz kaldıkları eylemlerin niteliğine göre karşılaştırılmıştır. İki gazete grubunun; anne/evkadını, kariyer sahibi kadın ve vamp kadın olarak tanımlanan üç kadın kalıpyargısı alt kategorisini farklı değerlendirecekleri tahmin edilmiştir. Üç laik ve üç dini gazete seçilerek; bir aylık bir süre boyunca, günaşırı, her gazeteden 15 sayıVI olmak üzere, toplam 90 adet sazete incelenmiştir. Analizlerin sonuçları, kadınlarla ilgili haberlerin oranının, laik gazetelerde dini gazetelerdekine oranla daha fazla olduğunu, erkek haberleri için ise durumun bunun tersi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Laik ve dini gazeteler kadın haberlerine hangi sayfalarda yer verdiklerine, ve kadından belirtilen eylemin öznesi ya da nesnesi olarak sözkonusu edilmesine göre de birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Çalışmanın farklı kadın kalıpyargısı alt kategorilerinin kullanımı İle ilgili beklentileri genellikle doğrulanmıştır. Laik gazeteler kariyer sahibi kadın ve vamp alt kategorilerine dini gazetelere göre daha fazla oranda olumlu atıfta bulunmuşlardır. Laik ve dini gazetelerde genel olarak üslup farklılıkları olduğu gözlemlenmiştir. Yukarıda anlatılan farklılıklara karşın, iki farklı bakış açısına sahip gazeteler arasında benzerlikler de bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRESENTATION OF WOMEN IN SECULAR AND RELIGIOUS NEWSPAPERS Akbay, Elvan Melek M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu January, 1999, 106 pages. The present study aimed to compare representations of women in secular and religious newspapers. Religious and secular newspapers were compared with respect to proportion of items about women, locations, type and topics of such items, proportions of items in which women were represented as agents or targets, and the type of acts performed by and against women. It was also predicted that the two types of newspapers would differ with respect to evaluative references to three subtypes of women; namely, mother/homemaker, career woman and vamp. Three secular and three religious newspapers were selected and examined everyIV other day within a month, thus comprising 15 issues for each, a total of 90 dailies. The results of the analyses revealed that the proportion of items related to women were higher in secular than in religious newspapers, whereas the reverse was true for proportion of items related to men. Religious and secular newspapers also differed with respect to the location of items related to women and proportion of women mentioned as agents and targets. The predictions of the study related to evaluative references to different subtypes of the woman stereotype were generally supported. Secular newspapers included a higher proportion of positive references to the career woman and vamp/decorative subtypes than religious newspapers. General stylistic differences between secular and religious newspapers were also detected. In spite of the above differences, similarities between the two types of newspapers were found.