Okul yöneticilerinin pandemi sürecinde ve sonrasında işbirliği algılarının incelenmesi
Examination of school managers' perceptions of collabration during and after the pandemic process
- Tez No: 821690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Okul Yöneticisi, İşbirliği, Okul, Covid-19, School Administrator, Collaboration, School
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 pandemi sürecinde ve sonrasında okul yöneticilerinin okul içi ve okul dışı paydaşlar ile işbirliği sürecine dair yaşadığı sorunlar, bu sorunlara dair değişen işbirliği algıları ve değişen algılar ile işbirliği süreci konusunda çözüm yollarını belirlemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseniyle gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilçelerinde yer alan devlet – özel olmak üzere anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilmiş 13 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veriler literatür taraması yapıldıktan sonra uzman görüşü alınmış ve pilot görüşme yapılmıştır. Üç bölümden oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler önceden alınan randevulara göre yapılmış ve her bir görüşme deşifre edilerek metin dosyası haline getirilmiştir. Elde edilen nitel veriler bilgisayar programı kullanılarak içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları okul yöneticilerinin pandemi süreç ve sonrasında işbirliği algılarındaki değişimleri, süreç içerisinde hangi sorunlar ile karşılaştıkları ve sorunların üstesinden gelmek için işbirlikleri kullanarak nasıl çözümler ürettikleri gibi soruları ortaya çıkartmıştır. Araştırmanın sonucunda okul yöneticilerinin pandemi süreci ve sonrasında okul paydaşları ile karşılaştıkları problemlere karşı nasıl bir yol izledikleri, süreçte paydaşlar ile nasıl bir işbirliği ağı kurdukları, işbirliği alanının nasıl oluşturulduğu, hangi kurumlar ile işbirliği sağlandığı, işbirliği sürecinde iletişimin nasıl sağlandığı, süreçte karşılaşılan sorunları çözmek için hangi stratejilerin geliştirildiği, süreci kolaylaştıran standartların neler olduğu, işbirliği sürecine yardımcı hangi etkinliklerin yapılacağı konuları çözüme kavuşturulduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the problems experienced by school administrators regarding the cooperation process with in-school and out-of-school stakeholders during and after the Covid-19 pandemic process, their changing perceptions of cooperation regarding these problems, and the ways to find solutions for the cooperation process with changing perceptions. The study group of the research, which was carried out with the case study design, one of the qualitative research methods, consists of 13 school administrators selected by the maximum diversity sampling method working in kindergarten, primary school, secondary school and high school, public and private, located in Istanbul districts. After the literature review, expert opinion was taken and pilot interviews were conducted. A semi-structured interview form consisting of three sections was used. Interviews were conducted according to pre-arranged appointments and each interview was transcribed and converted into a text file. The qualitative data obtained were analysed by content analysis method using a computer programme. The findings of the study revealed questions such as the changes in school administrators' perceptions of collaboration during and after the pandemic process, which problems they faced during the process, and how they produced solutions by using collaborations to overcome the problems. As a result of the research, it was revealed that the issues such as how school administrators follow a path against the problems they encounter with school stakeholders during and after the pandemic process, how they establish a cooperation network with stakeholders in the process, how the cooperation area is created, with which institutions cooperation is provided, how communication is provided in the cooperation process, which strategies are developed to solve the problems encountered in the process, what are the standards that facilitate the process, which activities will help the cooperation process are solved.