Evli bireylerde özgecilik ve affediciliğin psikolojik iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between married individuals of alititalism and forgiveness and psychological well-being
  1. Tez No: 821689
  2. Yazar: EBRU UYSAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Affedicilik, Özgecilik, Psychological Well-Being, Forgiveness, Altruism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Evlilik kişilerin biyolojik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını doyurmaktadır. Uyumlu bir evliliğin kişinin mutluluğunu etkilediği, yaşam kalitesine olumlu katkısı olduğu belirtilmektedir. Karşılıklı sorumluluk almak, birbirine destek olmak psikolojik rahatsızlıklara karşı güçlenmeyi sağlamaktadır. Evli bireylerde psikolojik iyi oluşu etkileyen birçok değişken olsa da yukarıdaki görüşlere dayanarak evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarını etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesi esastır. Dolayısıyla evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarını etkileyebilecek daha fazla faktörün incelenmesine ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada evli bireylerde özgecilik ve affediciliğin psikolojik iyi oluşla ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülen bu araştırmaya 464 evli birey katılmıştır. Veri toplama araçları olarak“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”,“Affedicilik Ölçeği”,“Özgecilik Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ve t-testi kullanılmıştır. Bu araştırmada evli bireylerde psikolojik iyi oluş, affedicilik ve özgecilik ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular evli bireylerde psikolojik iyi oluş, affedicilik ve özgeciliğin birlikte yüksek veya düşük düzeyde olabileceğini göstermektedir. Ayrıca affedicilik ve özgecilik evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarını pozitif yönde yordamıştır. Evli bireylerin psikolojik iyi oluşlarındaki değişimin %17'si modeldeki tüm değişkenler tarafından açıklanmaktadır. Bu bulgular evli bireylerde affedicilik ve özgeciliği güçlendirmenin onların psikolojik iyi oluşlarını artırabileceğini göstermektedir. Evli bireylerin psikolojik iyi oluş ve özgecilik düzeylerinin cinsiyete göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Bu bulguya göre evli olan kadın ve erkeklerin psikolojik iyi oluş ve özgecilik düzeylerinde fark olmadığı söylenebilir. Evli erkeklerin affedicilik düzeyleri ise evli kadınların affedicilik düzeylerinden daha yüksek bulunmuştur. Araştırmanın bulguları literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Ayrıca araştırma bulgularına dayanarak gelecekte yapılacak araştırmalar, uygulayıcılar ve politika yapıcılar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marriage satisfies the biological, psychological and social needs of individuals. It is stated that a harmonious marriage affects the happiness of the person and contributes positively to the quality of life. Taking mutual responsibility and supporting each other provide empowerment against psychological disorders. Although there are many variables that affect the psychological well-being of married individuals, it is essential to determine the factors that may affect the psychological well-being of married individuals based on the above views. Therefore, it is thought that there is a need to examine more factors that may affect the psychological well-being of married individuals. In this context, in this study, it was aimed to examine the relationship between altruism and forgiveness in married individuals and psychological well-being. 464 married individuals participated in this research, which was carried out using the relational screening model.“Psychological Well-Being Scale”,“Forgiveness Scale”,“Altruism Scale”and“Personal Information Form”prepared by the researcher were used as data collection tools. Pearson Correlation Analysis, Multiple Linear Regression Analysis and t-test were used in the analysis of the data. In this study, psychological well-being was found to be positively related to forgiveness and altruism in married individuals. These findings show that psychological well-being, forgiveness and altruism can be high or low together in married individuals. In addition, forgiveness and altruism positively predicted the psychological well-being of married individuals. 17% of the variation in the psychological well-being of married individuals is explained by all the variables in the model. These findings show that strengthening forgiveness and altruism in married individuals can increase their psychological well-being. It was found that the psychological well-being and altruism levels of married individuals did not differ according to gender. According to this finding, it can be said that there is no difference in the psychological well-being and altruism levels of married men and women. Forgiveness levels of married men were found to be higher than those of married women. The findings of the study were discussed within the framework of the literature. In addition, based on the research findings, recommendations for future research, practitioners and policy makers are included.