Klinik olmayan yetişkin örneklemde çocukluk çağı travmaları ile psikosomatik semptomlar arasındaki ilişkide öz-şefkat ve psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The intermediate role of self-compassion and psychological resilience in the relationship between childhood trauma and psychosomatic symptoms
- Tez No: 821692
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Psikosomatik Semptomlar, Öz-Şefkat, Psikolojik Sağlamlık, Childhood Traumas, Psychosomatic Symptoms, Self-Compassion, Psychological Resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Araştırmada klinik olmayan yetişkin örneklemde çocukluk çağı travmaları ve psikosomatik semptomlar arasındaki ilişkide öz-şefkat ve psikolojik sağlamlığın aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 18-65 yaş arası 250'si kadın ve 135'i erkek toplam 385 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Katılımcı Onay Formu, Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Somatizasyon Ölçeği, Öz Duyarlılık Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma kapsamında Pearson Korelasyon, Aracı Rol ve Çoklu Regresyon Analizleri kullanılmıştır. Korelasyon analizi, çocukluk çağı travmaları, psikosomatik semptomlar, öz şefkat ve psikolojik sağlamlık arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Aracı değişkenler için yapılan analizlerde“Process”makro eklentisi kullanılmıştır. Yapılan aracı rol analizlerine göre öz şefkatin ve psikolojik sağlamlığın çocukluk çağı travmaları ve psikosomatik semptomlar arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırmanın sonucunda literatüre ve bu bağlamda yapılacak gelecek çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study's objective is to investigate how self-compassion and psychological resilience, in a non-clinical adult population, mediate the association between childhood traumas and psychosomatic symptoms. The sample of the study consists of a total of 385 participants, 250 women and 135 men, between the ages of 18-65. Consent Form, Personal Information Form, Childhood Trauma Scale, The Somatization Scale, Self-Compassion Scale, The Brief Resilience Scale were used as data collection tools. Within the scope of the research, Pearson Correlation, Mediator Role and Multiple Regression Analyzes were used. Correlation analysis showed a significant relationship between childhood traumas, psychosomatic symptoms, self-compassion, and psychological resilience. The“Process”macro plugin used in the analyzes for mediator variables. According to the mediating role analysis, it was concluded that self-compassion and psychological resilience play a mediating role in the relationship between childhood traumas and psychosomatic symptoms. The findings obtained as a result of the analyzes were discussed within the framework of the literature. As a result of the research, it is aimed to contribute to the literature and future studies in this context.