Yetişkinlerin çocukluk çağı travmaları ile kişilerarası ilişkilerindeki manipülatif tutum ve davranışları arasındaki ilişkide narsizmin rolü
The role of narcissism in the relationship between adultindividuals' childhood trauma and manipulative attitude andbehavior in their interpersonal relationships
- Tez No: 770247
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Narsisizm, Kişiler arası İlişkiler, Psikolojik Manipülasyon, Childhood Traumas, Narcissism, Interpersonal Relationships, Psychological Manipulation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma yetişkin bireylerin çocukluk çağı travmaları ve kişilerarası ilişkilerdeki manipülatif tutum ve davranışlar arasındaki ilişkide narsisizmin aracı rolünü saptamak amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda, kişilerarasındaki manipülasyon ile narsisizm ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, seçkisiz olmayan amaca dönük örnekleme yöntemiyle seçilmiş, KKTC'de (Lefkoşa-Girne-Mağusa) yaşayan, 18-65 yaş aralığındaki 286 katılımcı oluşturmaktadır (193 kadın, 93 erkek). Araştırma verileri; araştırmacının hazırladığı Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Beş Faktör Narsisizm Ölçeği-Kısa Form ve İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği aracılığıyla katılımcılardan online olarak alınmıştır. Yetişkin bireylerin kişiler arası ilişkilerindeki manipülatif tutum ve davranışları; birtakım değişkenler ile pozitif yönde anlamlı ilişkiler içerisinde olduğu bulunmuştur. Araştırmada, erkeklerin kişiler arası ilişkilerde manipülatif tutum sergileme oranlarının kadınlara göre daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Yaş, medeni durum, çalışma durumu ve eğitim durumunun ilişkilerdeki manipülatif tutumlar için risk faktörü oluşturmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların çocukluk çağı travmaları ve narsisizm puanları ile insan ilişkileri puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olup, çocukluk çağı ruhsal travmatik deneyimlerinin ve narsisizm düzeyinin arttıkça kişiler arası ilişkilerde manipülatif tutumların da arttığı görülmüştür. Ayrıca çocukluk çağı travmatik yaşantıların ve narsisizmin insan ilişkilerinde manipülasyonu yordadığı ve çocukluk çağı ruhsal travmalar ile insan ilişkilerinde manipülasyon arasındaki ilişkiye narsisizmin aracılık ettiği bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, kişilerarası ilişkilerde manipülatif tutumlar üzerinde etkisi olan çocukluk travmaları ve narsisizm üzerine çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried to determine the role of narcissism in the relationship between childhood traumas and manipulative attitudes and behaviors in interpersonal relationships. Moreover, associations between manipulation among individuals and narcissism and childhood traumas have also been studied. The sample of the study was selected by non-selective purpose-facing sampling method and it consisted of 286 individuals participants age over 18-65 years who is living in the KKTC (Nicosia-Kyrenia-Famagusta), (193 female, 93 male). The data used in the research was obtained online from the participants through; The Socio-Demographic Information Form, The Childhood Trauma Scale, The Five Factors Narcissism ScaleShort Form and the Scale of Manipulation in Human Relationships. Manipulative attitudes and behaviors of adult individuals in interpersonal relationships; a positive direction meaningful relationships has was found with some variables. The research found that men had higher rates of displaying manipulative attitudes in interpersonal relationships than women. Age, marital status, work status and educational status were found to pose no risk factor for manipulative attitudes in relationships. Meaningful relationships between participants' scores of childhood traumas and narcissism and their scores of human relationships were found to be positive, and manipulative attitudes in interpersonal relationships also increased as childhood traumatic experiences and narcissism level increased. It was also found that childhood traumatic lives and narcissism tired of manipulation in human relationships, and that narcissism mediated the relationship between childhood traumas and manipulation in human relationships. According to these results, studies on childhood traumas and narcissism can be carried out that have an effect on manipulative attitudes in interpersonal relationships.